STAREA PÂRTIILOR DE SCHI DE LA ARIEŞENI ŞI DOMENIUL SCHIABIL ŞUREANU, PENTRU PERIOADA 29-31 MARTIE

Deşi suntem la sfârşitul lunii martie, condițiile de iarnă care au cuprins zona de munte fac ca pârtiile de schi să fie încă practicabile.

Astfel, reprezentanţii Serviciului Turism, din cadrul Consiliului Județean Alba, ne transmit noi informaţii în legătură cu starea actuală a pârtiilor de schi din Domeniul Schiabil Şureanu, respectiv Arieşeni – staţiunea Vârtop.

Iată detaliile:

 

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9, lungime totală 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Evaluare generală: având în vedere condițiile severe de iarnă care au cuprins zona de munte, și anume ninsorile și vremea rece, pârtiile de la Șureanu sunt perfect practicabile pentru acest sfârșit de martie. Deși va ninge și va fi apoi lapoviță, totuși vremea de schi va fi ideală, ținând cont de stratul de zăpadă mai mult decât suficient pentru această perioadă primăvăratică. Ținând cont de aceste lucruri, sezonul de schi continuă, încă, la Șureanu. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul de la Șureanu la nr. de telefon 0258 738 121.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului: având în vedere ninsorile și răcirea aerului din ultima vreme, starea drumului între lacul Oașa și pârtii este mult mai bună decât până acum. De asemenea, credem că ninsorile care vor cădea vineri (29 martie) și sâmbătă (30 martie) vor conferi stării drumului un plus de stabilitate. Totuși, există încă pe drum șanțuri și gropi adânci, care îngreunează urcarea și care se pot agrava datorită lapoviței din ziua de Duminică (31 martie). De aceea, este esențial să vă dotați cu lanțuri pentru roți, pentru care e bine să faceți o probă de montare acasă.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, este posibil ca în continuare doar 7 să fie funcționale (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 (S_1, S_2) vor fi, probabil, nefuncționale, datorită faptului că teleschiul care le deservește este oprit. Stratul compact de zăpadă pe pârtii măsoară, acum, aproximativ 40 cm grosime, fiind ideal pentru schi și snowboard. Predomină, în off-piste, zăpada tip powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu sunt așteptate ninsori slabe vineri și mai accentuate sâmbătă. Ele vor fi treptat înlocuite de lapoviță și ninsoare, în ziua de Duminică. Temperaturile se vor încadra între -2 și 3 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere la peste 1.800 m altitudine. Cât despre vizibilitatea pe pârtii, aceasta va fi afectată de condițiile de ninsoare și lapoviță.

Instalații de cablu: telescaunul și teleschiul „Curmătura” funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, este de așteptat ca teleschiul „Șureanu” să funcționeze la rândul lui în weekend.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– având în vedere urmele adânci de roți care s-au format de-a lungul drumului, încercați să le ocoliți, mergând cu roțile mașinilor între șanțuri, pe porțiunile netede. Astfel, vă protejați mașinile și, implicit, protejați drumul.

– respectați-vă reciproc pe pârtie și reduceți viteza când vă deplasați pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecțiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereți sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveți nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie.

Arieşeni (stațiunea Vârtop)

Pârtii: 2, lungime totală 1,5 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Evaluare generală: la Arieșeni, situația este asemănătoare cu cea de la Șureanu, în sensul că stratul de zăpadă este mai mult decât suficient pentru această perioadă. Se schiază, practic, mai bine decât s-a schiat în luna ianuarie, astfel că și la Arieșeni putem vorbi despre o prelungire a sezonului de schi.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul compact de zăpadă pe pârtii atinge aproximativ 40 cm, fiind încă ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) sunt funcționale.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni va fi lapoviță și ninsoare vineri, sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra între -3 și 5 grade Celsius. Ca atare, vremea va fi potrivită pentru schi. Vizibilitatea pe pârtie este posibil să fie afectată de condițiile de lapoviță și ninsoare.

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire.

– folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.)

Foto: Florian-Rareş Tileagă

Etichete: , , , , ,

reclama