START PENTRU FESTIVALUL DILEMA VECHE

Vineri începe la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina, a doua ediţie a Festivalului Dilema veche. Pentru trei zile, de vineri până duminică, cetatea „Alba Carolina” va fi gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni. Timp de trei zile cetatea va fi spațiul în care se vor desfășura concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, o expoziție de fotografie și proiecții de filme. Andrei Pleșu (invitatul special al festivalului), Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu, Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană), Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima, Răzvan Mazilu, Fanfara Ciocîrlia, Maria Răducanu sau Norzeatic sunt numai câțiva dintre invitații acestei ediții.

Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme”, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.
A II-a ediție a Festivalului Dilema veche are loc în perioada 30 august – 1 septembrie, în spațiul cetății „Alba Carolina” din „Cealaltă capitală” – Alba Iulia, iar accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul festivalului este liber.
În cadrul Festivalului Dilema Veche, accesul este liber la următoarele manifestări: proiecții de film, spectacole de teatru, concerte de muzică, expoziție foto, ateliere creative, maraton de poezie, mini-târg de carte și târg de meserii (vezi programul întreg pe www.festival.dilemaveche.ro)
La dezbaterile și conferințele din cadrul festivalului (la care vor participa personalități precum Andrei Pleșu, Dacian Cioloș, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Liviu Papadima), accesul se va face exlusiv pe bază de invitație.
Pentru orice alte informații legate de Festivalului Dilema Veche sau pentru invitații, publicul este așteptat la InfoPoint și PressPoint, situate în Cetatea Alba Carolina, la parterul clădirii CMJ, pe strada Mihai Viteazu, nr. 11 (după Poarta a III-a, înspre Hotelul Medieval).

Spectacolul „Corpuri în Cetate”

Spectacolul are ca temă principală Corpul în cetate şi este configurat ca o instalaţie-performativă. Discursurile coregrafice, teatrale, intervenţiile sonore şi video fac vizibile straturi diferite ale imaginii corpului în societatea contemporană. Spectacolul are trei părţi care se vor întinde pe durata a 20 de minute fiecare, iar publicul va fi invitat să călătorească între cele două scene amplasate în preajma statuii lui Mihai Viteazul. Spectacolul va aduce în prim plan nume consacrate şi emergente ale artei contemporane româneşti: Răzvan Mazilu – coregraf, Carmen Vidu – regizor, Vava Ştefănescu – coregraf, Andreea Novac – coregraf, Istvan Teglas – actor, Adrian Damian – scenograf. Seara va fi încheiată cu un moment coregrafic semnat Răzvan Mazilu (invitat special).

Nemuritorii – Andreea Novac
Nemuritorii asumă un discurs tonic bazat pe stimularea kinestezică a spectactorului, prin intemediul celor şase corpuri vibrante, care îşi axează parcursul coregrafic în jurul energiei şi pulsaţiei. Poveşti personale şi istorii de grup aştern pe retina spectatorului o lume ludică şi plină de vivacitate.
Dancing City – Carmen Vidu & Vava Ştefănescu
Dansatori veniţi din toate colţurile sociale oferă un dramatism trufaş componentei estetice esenţiale a proiectului. Inspirat de coregrafi de dans contemporan, balerini, street-performers, muzica şi sound-design urban, Dancing City prinde contururi proeminente în forma digitală şi este menit să exploreze forme şi experienţe umane printr-o investigaţie în sufletul urban al omului de rând devenit dansator de moment pe trotuarele sau statuile prăfuite de o istorie covârşitoare. Dancing City depăşeşte stadiul banalului proiect cultural prin refacerea unui spaţiu comun absent într-un văzduh dinamic în care visele redevin o formă vie, însufleţită.
O temă ca aceasta te trimite cu gîndul la arhitectură, la linie, la forme, la articulaţii, la raporturi între planuri. Îţi creează o aşteptare analitică. Însă, dincolo de această perspectivă geometrică, există acea legatură subtila pe care o stabilim involuntar, de care nu suntem conştienţi în timp ce participăm la viaţa oraşului. Creăm zilnic o compoziţie involuntară de culoare şi ritm, între noi şi clădiri, între corpurile noastre şi stradă, între noi şi noi.
Aceasta piesă, caută acel raport profund, în care istoria personală se întâlneşte cu istoria caselor, a străzilor, a ORAŞULUI; povestea personală se fixează, într-un anumit moment, pentru o durata mai mică sau mai mare, de un loc anume din oraş: de un colt de stradă sau de intrarea într-un parc… Am putea spune ca noi suntem cei care pun în mişcare oraşul; povestea noastră, a fiecăruia, devine parte din povestea mare, a cetăţii. Dar atunci cînd istoria cetăţii vine de mai departe, din timpuri în care istoriile construiau zidurile, casele şi străzile, atunci, vedem cum purtăm în noi, în corpul nostru, oraşul de ieri; rescriem cu corpurile noastre, fără să ştim, Istoria Cetăţii. Reconstruim cu mintea corpului ceea ce s-a pierdut, sau repetam fantomatic gesturile timpului de demult. Ducem mai departe o poveste, adaugînd culorile, sonorităţile, accentele care ne sunt proprii astăzi.
Numele lui Răzvan Mazilu se asociază cu un regal al dansului. Datele sale coregrafice atât de personale, eleganţa, frumuseţea mişcării, marea sa expresivitate scenică, fac din el un aristocrat al mişcării. Momentul Răzvan Mazilu va închide spectacolul, iar spectatorii vor fi invitaţi la evenimentele ce urmează în cadrul festivalului.
Spectacolul Sharaman este o colaborare între Teatrul Odeon şi Fundaţia perfoRM şi reuneşte trei ipostaze artistice aparent incompatibile: dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lautarească interpretată de Romica Puceanu. Alăturarea acestora se concretizează într-o invitaţie de a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditaţie mereu actuală, profund umană: teama de ratare.
“Şaraiman a aparut dintr-o senzaţie personală, resimţită ca un gând rece, pe care ai vrea sa îl alungi repede, şi anume aceea a ratării unor evenimente din viaţa mea, a noastră, a celor care am ales să trăim în România”, mărturiseşte cu sinceritate Răzvan Mazilu. “Ştiu, mi s-a spus de nenumărate ori că eu nu am de ce să simt asta, pentru că sunt un artist împlinit, însă nu ai cum să nu te întrebi cum ar fi arătat viaţa ta dacă ai fi făcut cu totul alte alegeri în diferite momente, alegeri deopotrivă personale şi profesionale. Împreună cu artistul de stand-up comedy Dan Badea şi inspiraţi de muzica lăutarească autentică, încercăm, cu foarte mult umor, să lansăm câteva întrebări şi, eventual, să găsim nişte răspunsuri”.

PROGRAMUL FESTIVALULUI DILEMA VECHE

VINERI, 30 august

• 18:00
Deschiderea oficială a festivalului
Moderator: Mircea Vasilescu
Hotel Medieval

• 18:30
Conferinţă de deschidere: „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”
Invitat special al festivalului: Andrei Pleşu
Hotel Medieval

• 21:00
Corpuri în cetate
Spectacol coregrafic site-specific, realizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, cu participarea lui Răzvan Mazilu
Statuia lui Mihai Viteazul

• 22:30
Proiecţie de film: Searching for Sugar Man
Pelicula a primit Oscarul pentru Cel mai bun film documentar în 2013; regia: Malik Bendjelloul
Palatul Principilor

SÎMBĂTĂ, 31 august

• 11:30
Atelier de scriere creativă şi benzi desenate
Invitat: Alexandru Ciubotariu
Moderator: Adina Popescu
Muzeul Național al Unirii

• 12:00
Vernisajul expoziției de fotografie: Trei săptămîni în Himalaya (expoziție permanentă)
Autor: Marius Chivu
Șanțurile Cetății – Traseul Sudic

• 12:00
Tîrg de meserii
Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie
Traseul Porţilor

• 12:00
Lecturi intersectate
Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină
Traseul Porților

• 17:00
Dezbatere „Identităţi locale, identitate europeană”
Invitaţi: Eric Maurice (redactor-şef presseurop.eu), Iulia Badea Guéritée (jurnalistă presseurop.eu), Petre Iancu (jurnalist „Deutsche Welle”), Luca Niculescu (redactor-șef RFI România), Dacian Cioloş (comisar pentru agricultură la Comisia Europeană)
Moderator: Cristian Ghinea
Aula A 9, Universitatea „1 Decembrie 1918”

• 18:00
Maraton de poezie
Invitaţi: Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea
Moderatoare: Simona Sora
Traseul celor Trei Fortificaţii

• 19:00
Dezbatere „Lectura în deplasare”
Invitaţi: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Liviu Papadima
Moderator: Patricia Mihail
Biblioteca Batthyaneum

• 20:00
Proiecţie de film: Love Building (regia: Iulia Rugină)
Invitaţi: Iulia Rugină, Alexandru Papadopol
Palatul Principilor

• 21:00
Spaţii
Teatru emergent: Green Hours – Spaţii! Trei piese scurte din show-ul site-specific serial cu acelaşi nume (de Peca Ştefan şi Maria Manolescu; regia: Andreea Vălean; cu: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Mandela Gajol, Mihai Călin)
Cafe Gavroche

• 21:30
Jazz şi limonadă
Concerte: Jazzybirds, Maria Răducanu & contrabasistul american Chris Dahlgren
Șanțurile de vest (în fața Catedralei Ortodoxe)

• 21:30
Nori bizari şi bucurie
Concerte: Norzeatic & Avant’n’Gard (cu Tavi Scurtu și Anghel Mailat), Les Elephants Bizarres, KUMM
Piaţa Cetăţii

22.00 Proiecţie de film: Secvențe
Regia: Alexandru Tatos
Palatul Principilor

DUMINICĂ, 1 septembrie

• 11:30
Atelier de scriere creativă şi benzi desenate
Invitat: Alexandru Ciubotariu
Moderator: Adina Popescu
Muzeul Național al Unirii

• 12:00
Lecturi intersectate
Mini-tîrgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină
Traseul Porţilor

• 12:00
Tîrg de meserii
Expoziţii cu vînzare şi ateliere de creaţie
Traseul Porţilor

• 16:00
Proiecţii de film: Anul Dragonului
Documentar HBO Europe, regia: Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu
Filmul şi societatea deschisă: scurtmetraje realizate cu sprijinul Fundației Soros România, urmate de o dezbatere moderată de Bianca Floarea și Claudia Iordache
Cafe „La Poarta”

• 17:00
Dialog dilematic: „Despre neajunsurile de a fi nou”
Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu
Moderator: Mircea Vasilescu
Biblioteca Batthyaneum

• 18:00
Lecturi literare în casele gazdelor primitoare din Alba Iulia
Scriitori invitaţi: Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian, Ioana Pârvulescu

•19.30
Deschiderea Festivalului „Enescu”
Transmisiune în direct
Piața Cetății

• 20:00
Lumea de azi
Proiecţie de film: scurtmetrajele O umbră de nor (regia: Radu Jude), În acvariu (regia: Tudor Cristian Jurgiu), Pastila fericirii (regia: Cecilia Felméri), Claudiu şi crapii (regia: Andrei Tănase), Betoniera (regia: Liviu Săndulescu)
Palatul Principilor

• 21:30
Concert de închidere: Fanfara Ciocîrlia
Piaţa Cetăţii.

Etichete: , , , , , ,

reclama