Drumul spre Cannes începe la Zlatna, alături de Geo Saizescu și Sebastian Papaiani

Înscrie-te până în 10 iunie!

13 premii speciale așteaptă cu emoție să-și întâlnească aleșii, cineaști profesioniști sau amatori, în cadrul primei ediții a Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) care se va derula, în perioada 14-16 iunie, la Zlatna. Juriul va fi prezidat de către regizorul Geo Saizescu, iar invitatul de onoare al acestei întâlniri este actorul Sebastian Papaiani.

Evenimentul își propune să promoveze tradițiile românești și cultura prin intermediul viziunii și talentului tinerilor artiști într-un schimb de valori culturale cu alte ţări. Aceștia sunt așteptați să se înregistreze în competiție până în 10 iunie a.c. accesând direct site-ul Festivalului. Nu este percepută nici o taxă de înscriere pentru participanți.

Un punct fierbinte al weekend-ului cinematografic este dat de întoarcerea în timp, practic în același spațiu, sub măestria lui Geo Saizescu prin difuzarea filmului „La Porțile Pământului”. Film de referință al cinematografiei românești, ecranizat în 1965, după un scenariu de Dumitru Radu Popescu, își desfășoară acțiunea în zona Munților Apuseni și chiar în orașul Zlatna. Un grup de geologi (trei băieți și o fată), într-o vară, aflați în prospecții estivale în Romania -zona Muntilor Apuseni, sondează cu îndârjire să găsească noi zăcăminte de fier. Explorează Pământul, la ale cărui porți bat și până se deschid, sau nu, se cunosc mai bine și profund, unii pe alții. Distribuția este una de excepție: Dem Radulescu, Sebastian Papaiani, George Constantin, Magda Barbu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Luican și Mitzura Arghezi.

Alături de profesioniști ai cinematografiei, etnologiei, și reprezentanți ai autorităților locale și publicul va avea de jucat un rol în pelicula festivalului. Va avea de spus o replică generoasă în desemnarea celor care, în plină vară, vor sparge gheața primelor trofee cinematografice oferite la Zlatna.

Organizat sub egida Primăriei Zlatna, FIFE se doreşte a fi o poartă de lansare şi educare a tinerilor comunităţii. În acest sens, primarul Zlatnei, Silviu Ponoran a propus înfiinţarea unui Centru cultural al artelor vizuale, care să aibă şi o casă de producţie proprie.

Etichete: , , , , , , , , , ,

reclama