Unele mine din România trebuie redeschise

Reprezentanţi ai ministerului economiei susţin că trebuie redeschise cât mai curând unele mine închise pentru că tehnologiile moderne permit o exploatare mai uşoară. Noua lege a minelor ar trebui adoptată în regim de urgenţă,a recomandat azi şeful Direcţiei Generale de Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Găman, la o dezbatere pe această temă. Multe dintre resursele României sunt blocate acum în sutele de mine închise în ultimii 25 de ani.

Argumentele pentru redeschiderea unor mine sunt simple. De la momentul luării deciziei de închidere a peste 500 de mine, evoluţiile spectaculoase din industrii de vârf la nivel mondial au condus la identificarea unor elemente chimice prezente în minereuri care anterior nu erau considerate suficient de valoroase pentru a fi exploatate, dar care acum sunt vitale pentru dezvoltarea anumitor domenii.  În plus, tehnologiile de exploatare şi explorare au evoluat foarte mult şi permit valorificarea unor perimetre care până aum nu puteau fi exploatate eficient.

În ceea ce priveşte noua lege a minelor, vorbim despre un act normativ care se încearcă de multă vreme a fi adoptat. Un astfel de proiect a fost relativ recent respins de Parlament, iar acum se lucrează la o altă variantă, aflată de altfel în fază finală de redactare care să  cuprindă şi aspecte privind transparenţa decizională, modalităţile de consultare a comunităţilor locale, armonizarea cu ultimele prevederi europene în domeniu dar şi o procedură clară de redeschidere a anumitor mine.

reclama