Windows XP rămâne fără suport tehnic

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiţi începând de marţi să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP. La 8 aprilie, Microsoft va suspenda suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcţionează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Compania americană va înceta să acopere vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor. În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector. Hackerii au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aştepta până marţi pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acţiona pentru a le bloca.
Microsoft a lansat mai multe generaţii de Windows de la apariţia versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen şi serviciilor de cloud. Dată fiind evoluţia rapidă a sistemelor informatice şi durata scurtă de viaţă a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcţionează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows. Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obişnuite cu acest sistem de operare ce funcţionează aşa cum îşi doresc. În această situaţie se află firme care au nevoi informatice relativ puţin sofisticate, pieţele emergente şi şcolile, unde mijloacele rămân limitate.

reclama