JAF DE PESTE 9 MILIOANE DE EURO ÎN PĂDURILE DIN ALBA

În ultimele două luni am scris de mai multe ori despre dezastrul din pădurile județului și despre tăierile ilegale de arbori. Prima dată am scris despre jaful de pe Valea Sebeșului, semnalat de prefectul Gheorghe Feneșer și confirmat ulterior de controalele poliției. Acum vă prezentăm un alt jaf de proporții, de această dată în Munții Apuseni. Semnalele și informațiile trimise de cititorii noștri au fost confirmate de autorități. Dacă pe Valea Sebeșului s-a descoperit aproximativ 4.500 de metri cubi de material lemnos fără documente, în Apuseni vorbim de cantități astronomice. Peste 116.000 metri cubi de lemn, în valoare de 9 milioane de euro. Într-un singur ocol silvic. Iar din informațiile pe care le avem este doar începutul, pentur că furturile sunt mult mai mari.

Furt ca în …codru!

Un control recent efectuat de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, dublat de o verificare a unei echipe de la ministerul de resort, a scos la iveală un jaf inimaginabil în Apuseni. La un singur ocol silvic au „dispărut” 116.000 metri cubi de material lemnos. Valoarea este pe măsură: 9,3 milioane de euro. Suntem curioşi să vedem cine o să plătească pentru acest furt masiv.
„Să fim bine înţeleşi. Majoritatea firmelor care se ocupă cu exploatarea lemnului îşi desfăşoară activitatea perfect legal. Cu aceste firme nu are nimeni nicio problemă. Nici cu cetăţenii care au dreptul prin lege să taie câţiva metri cubi pe an pentru consumul propriu. Statul are o problemă cu cei fare încalcă legea şi care fac ce vor, nu cu cei care explotează lemnul respectând prevederile legislaţiei în vigoare. Există însă un număr de 10, maxim 15 societăţi comerciale care taie pădurile după cum le taie capul. Şi vă dau un exemplu. O societate comercială licitează un parchet de 1.500 metri cubi. La verificare descoperim că a vândut 5.000 de metri cubi, iar în momentul în care mergem la faţa locului vedem că lemnul licitat şi pe care ar fi trebuit să îl exploateze e tot acolo. Asta înseamnă că pur şi simplu a tăiat 5.000 de metri cubi din altă parte. Din altă pădure, de la stat, din ocoale private”, ne-a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

Dacă se vrea, se poate

Acțiunile în forță împotriva mafiei lemnului din Alba au început în iunie la inițiativa prefectului Gheorghe Feneșer cu o vizită fulger pe Valea Sebeșului, la care a participat și ministrul apei și pădurilor Lucia Varga, dar și jurnaliștii din Alba. Chiar dacă a încercat să păstreze secretul locației în car urma să aibă loc controlul, prefectul a fost sabotat de către cei vizați, care au aflat de faptul că Lucia Varga urma să ajungă pe Valea Sebeșului astfel că la fața locului era liniște și pace. Cu excepția unei cantități de 200 metri cubi de lemn lăsat pe marginea râului. La o lună după control poliția și alte instituții ale statului un făcut o nouă acțiune. În acelați loc. Și să vezi minune: la o singură firmă au descoperit o cantitate de peste 4.500 metri cubi de lemn fără acte. Per total acțiunile în forță au dus la descoperirea a peste 6.000 metri cubi de materiale lemnos în primele șase luni ale acestui an. De peste 9 ori mai mult decât anul trecut.
Rezultate surprinzătoare dacă luăm în calcul faptul că pădurile din Alba sunt tot acolo de vreo 80-100 de ani și autoritățile statului nu au fost împiedicate de nimeni și nimic să facă verificările de rigoare. Mai ales că cetățenii semnalează de ani de zile că din păduri se fură și se taie la voia întâmplării.

Camioane care transportă câte 100 tone de lemn

Nu doar furturile fac rău pădurii, ci şi camioanele care distrug tot. Prefectul spunea că marea lui nemulţumire, de la care a pornit de fatp tăvălugul de controale, a fost cea referitoare la arborii tăiaţi şi lăsaţi în albia râurilor, la rumeguşul din apă şi de pe marginea drumurilor, la drumurile distruse de TAF-uri şi camioane grele. „De aici a început totul: de la modul în care se fac exploatările forestiere şi modul în care lemnul este transportat”, ne-a mărturisit Gheorghe Feneşer. Iar ceea ce a descoperit reprezentantul guvernului în teritoriu este demn de filmele SF.
„Un camion, peridoc, poate transporta potrivit legii o greutate de maximum 42 de tone de material lemnos. Cu toate acestea majoritatea firmelor încarcă maşinile până la refuz. Adică 70-80 de tone. Au existat şi cazuri în care firmele care au achiziţionat lemn şi au cântărit camioanele au recepţionat 100 de tone de lemn într-un singur transport. Sancţionarea celor care nu respectă greutatea maximă este însă în acest caz o adevărată aventură. Pentru că transportatorii contestă în instanţă amenzile primite pe motiv că procesul de cântărire nu se face pe o rampă autorizată. Iar asemenea rampe există doar la Şibot şi la Miraslău. Deci în afara rutelor normale de transport ale lemnului din judeţul Alba. S-a obţinut însă aprobarea din partea Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România pentru amenajarea unei astfel de rampe la …Sebeş. Costurile vor fi suportate de o firmă privată de turism de pe Valea Sebeşului, exasperată de faptul că drumurile din zonă sunt distruse de peridocuri şi îi alungă pe turişti”, a mai spus prefectul Feneşer.

Hai să alungăm turiştii!

Alungarea turiştilor de către firmele care exploatează lemnul pe Valea Sebeşului nu este o poveste. În acest an, înainte de Paşte, aproape toate pensiunile şi cabanele din zonă au fost rezervate. Vorbim de peste 250 de locuri de cazare. Iar turiştii, majoritatea veniţi de la sute de kilometri distanţă, au fost nevoiţi să stea aproape 6 ore cu maşinile în mijlocul drumului, pentru că un camion a blocat complet drumul din cauza supratonajului, practic drumul a cedat iar camionul a rămas suspendat. A fost nevoie de intervenția prefectului la Romsilva pentru a aduce două TAF-uri, de la distanță mare, și a debloca drumul. După o experienţă nefericită de acest gen, când eşti nevoit să stai cu orele din cauza unui camion ce blochează drumul, este puţin probabil ca acei turişti să mai vină vreodată pe Valea Sebeşului.
Sperăm ca acţiunile începute de prefect să nu se oprească aici, iar Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi Romsilva, despre care prefectul spune că îşi fac treaba şi că este foarte mulţumit de activitatea lor, să se comporte la fel de profesionist. Nu de alta dar „Scutul Pădurii” să fie scut pentru pădure, nu pentru infractori.

Etichete: , , , , , , , , , ,

reclama