SUTE DE SEMNĂTURI PENTRU SCHIMBAREA TRASEULUI AUTOSTRĂZII

Sute de locuitori ai cartierului Oarda, din Alba Iulia, au semnat un memoriu adresat primăriei şi Consiliului Judeţean Alba prin care cer ca viitoarea autostradă Sebeş-Turda să nu treacă prin cartier ci să îl ocolească. Memoriul a fost depus vineri, 14 iunie, la cele două instituţii amintite şi a fost semnat de 723 de persoane.

Redăm mai jos integral conţinutul acestui memoriu:
„MEMORIU
Cu privire la opoziţia cetăţenilor la trecerea autostrăzii prin loc.Oarda de Sus

Dreptul simplului cetăţean de a se bucura de toate atributele care le conferă dreptul de proprietate (garantat de altfel şi de Constituţia ţării) a fost şi este grav afectat de atitudinea autorităţilor locale şi centrale implicate direct în gestionarea proiectelor vizând infrastructura rutieră.
Este adevărat că interesul public este superior celui privat DAR de aici şi până la a bagateliza dreptul la o viaţă tihnită a omului simplu, până la a-i batjocori punctul de vedere este cale lungă. „Cine nu este cu noi este împotriva noastră!” era deviza unui regim de coşmar. Astăzi, aceeaşi lozincă îmbracă altă formă „Cine nu este cu noi este manipulat!”.
Ei bine , NU !!!
Nu este vorba de niciun demers politic obscur, de niciun fel de manipulare !
Este vorba de localnicii care au ales să trăiască în acest colţ de Românie care se cheamă Oarda de Sus, un anonim „Colţ de rai” devenit peste noapte „oaia neagră a ţării” „bariera împotriva progresului României”.
Numai că acest colţ de rai nu a apărut peste noapte, ci prin truda a zeci de generaţii.
Situată la 6 Km de capitala de suflet a României- Alba Iulia – localitatea OARDA are în componenţa sa de fapt două comunităţi :
– Oarda de Jos menţionată documentar în anul 1291 sub numele de „Varda” şi
– Oarda de Sus apărută sub denumirea de „Vasadya” şi atestată documentar în anul 1733.
Radiografiind comunitatea cu tot ce înseamnă viaţă economică, socială şi culturală, incluzând aici tradiţii, obiceiuri, ritualuri, habitat, meşteşuguri, vom ajunge la concluzia tristă că toate acestea vor suferi modificări majore grave ca urmare a construirii acestei autostrăzi contestate.
Se pare că a fi CETĂŢEAN EUROPEAN în ROMÂNIA nu înseamnă chiar nimic în ziua de azi. Ne-au infestat mintea cu lozinca „sunt cetăţean european şi am drepturi!” Şi atunci îţi pui întrebarea pertinentă: ce drepturi? dreptul la viaţă, dreptul la opinie, dreptul de a fi consultat, chiar dreptul de a fi contestat.
Dar se pare că se ajunge într-un anumit punct, în „vârful” în care nu mai contează cel de lângă tine, nu mai contează „binele aproapelui” ci doar dorinţa ta de mărire, suficienţa de sine, fără niciun fel de scrupul. Nici măcar bunul-simţ elementar care îţi spune să-1 asculţi pe cel de lângă tine chiar dacă nu îi împărtăşeşti opiniile, nu mai există. Şi eşti pasat de la unul la altul, eşti împroşcat cu promisiuni deşarte pentru ca la sfârşit să fi dojenit că nu-şi cunoşti interesul imediat şi pe termen lung.
Ce contează că autostrada va demola câteva case! Ce contează că zeci de familii vor fi afectate! Ce contează că oricunde în Europa orice autostradă trece pe lângă localităţi şi NU prin acestea! La noi totul este atipic, totul este bagatelizat şi luat în băşcălie , astfel că am ajuns chiar noi nişte caricaturi.
Sub masca „interesului public” suntem la adăpost de orice răspundere, de orice vinovăţie morală sau materială , dar până când şi cu ce preţ?
Oare mai este loc de mai rău, mai este loc de mai mult rău? După ce am fost vlăguiţi, expoliaţi ne vedem acum alungaţi şi din casele noastre. Oare merită efortul şi sacrificiul?
Cele 700 de semnături alăturate acestui manifest sunt mărturia faptului că s-a ajuns prea departe. După ce s-au cheltuit sute de milioane, chiar miliarde de lei pentru un traseu abandonat, după ce nimeni nu a fost tras la răspundere şi nu se ştie unde şi la cine s-au dus banii se încearcă o nouă variantă câştigătoare pentru cei care au frâiele în mâini. De această dată se pare că şi consecinţele vor fi mai drastice şi mai vătămătoare pentru satul nostru.
De aceea ne manifestăm cu toată tăria opoziţia ca această autostradă să treacă prin localitatea noastră, fiind atâtea variante peste terenurile agricole din zonă!!!”.

Luni, 17 iunie, la Aiud va avea loc o întâlnire între primarii localităţilor pe teritoriul cărora va trece autostrada, reprezentanţii CJ Alba, ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi ai firmei care face proiectarea. Suntem curioşi să vedem dacă discuţiile, care vor avea loc cu uşile închise, fără accesul presei, vor fi influenţate în vreun fel de acest memoriu.

 

Etichete: , , , , ,

reclama