„INFORMAȚIA ESTE ESENȚA VIITORULUI ORICĂRUI POPOR”

– Interviu cu Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului –

Sunt mari frământări în aceste zile la CNA. Practic ce se întâmplă acum la CNA?

Valentin Jucan: Traversăm o perioadă fără precedent în istoria CNA. Niciodată în cei douăzeci și doi de ani de existență Consiliul nu a trecut printr-o asemenea criză de imagine și credibilitate. Acuzațiile de corupție care îi sunt aduse actualului președinte CNA, Laura Georgescu, transformă instituția din garant al interesului public în unealtă de presiune și reducere a libertății presei, aflată la dispoziția majorității politice actuale.
Modul abuziv, chiar penal, în care Consiliul este condus de Laura Georgescu nu este o noutate. Încă de la instalarea în funcție, în ianuarie 2013, acțiunile doamnei Georgescu au fost în atenția mass media sau a procurorilor. În ultimile trei săptămâni, înregistrările difuzate de presă au arătat tuturor, limbajul grobian al șefului CNA, mai întâi în dialog cu elevi de 11 și 12 ani, apoi în relația cu angajații instituției și chiar cu membrii Consiliului. Cele mai grave aspecte, însă, au legătură cu faptele de șantaj și luare de mită, așa cum reiese din înregistrările difuzate de RealitateaTV, fapte care au adus Consiliul în situația de criză în care se află acum. Refuzul președintelui CNA de a demisiona, în ciuda nenumăratelor solicitări venite de la senatorii și deputații din Comisiile pentru cultură, de la președinții principalelor partide parlamentare, dinspre presă și societatea civilă, chiar și dinspre membrii Consiliului, aruncă instituția într-o criză fără precedent, cum spuneam.
Eu refuz să mai particip la ședințele Consiliului atâta timp cât în fruntea instituției se află această gafă din istoria CNA numită Laura Georgescu. Cum mai poate dânsa să vorbească despre imparțialitate în fața radiodifuzorilor din moment ce recunoaște că favorizează posturi tv clientelare puterii? Cum mai poate dânsa să vorbească despre protecția minorilor în condițiile în care limbajul ei, chiar și în fața unor elevi, este imposibil de reprodus??

De ce ar trebui să plece doamna Georgescu?
Valentin Jucan: Mă bucur că mă întrebați „de ce” și nu „dacă ar trebui” să plece doamna Laura Georgescu. Este obligatoriu să își prezinte demisia. În acest moment, din cauza situației create, instituția este blocată la nivelul membrilor CNA. Cinci membri nu mai doresc să gireze presedintele Consiliului prin prezența lor la ședințe. Și eu mă număr printre aceștia. Trebuie să se înțeleagă faptul că nimeni nu dorește blocarea lucrărilor Consiliului. Acest lucru nu duce decât la perturbări în piața media din România, lucru pe care Laura Georgescu se pare că nu îl înțelege. La fel și Victor Ponta, cel care a propus-o pe Laura Georgescu pentru această funcție și o susține în continuare.

Dacă Valentin Jucan ar fi preşedintele CNA s-ar mări sau s-ar micşora numărul amenzilor pe care radiodifuzorii le primesc atunci când încalcă legislația audiovizuală?
Valentin Jucan: Eu nu sunt adeptul unui comportament polițienesc caracterizat prin amenzi. Nu mărirea numărului de sancțiuni este soluția pentru schimbarea în bine a audiovizualului. Doresc să vă spun cenzurarea presei sau controlul ei nu se mai face prin retrageri de licențe ci prin subminarea surselor de finanțare. Aceeași situație se poate regăsi și la TVR unde prin controlul bugetului se poate impune și conținutul editorial. Ca să revin, spuneam că nu numărul de amenzi este important ci corectitudinea și promptitudinea cu care Consiliul reacționează la derapajele media.

Vă aflaţi într-o poziţie care vă permite să vedeţi destul de clar (sau chiar foarte clar) presa audiovizuală de la noi. Cum arată în acest moment, 2014, acest segment de presă?
Valentin Jucan: Din păcate, din diverse motive, este împărțită cu claritate în presă obedientă puterii, presă de opoziție și, foarte vag, mai există și presă independentă, asupra căreia se fac mari presiuni din partea celor poziționați politic. Presa liberă, în România, este pe cale de dispariție, jurnalismul de calitate, la fel. Tinerii jurnaliști nu sunt ajutați, nu sunt îndrumați către o presă independentă, așa cum ar trebui să existe într-o țară unde statul de drept este respectat. Nu prea se înțelege că presa liberă este măsura comună a democrației și a statului de drept.

Ce s-ar putea face pentru a se diminua efectele nocive ale presei propagandistice? Nu dau nume, că ele sunt cunoscute şi recunoscute de toată lumea…
Valentin Jucan: Aplicarea legii corect și echidistant. Avem o Lege și un Cod al audiovizualului. Trebuie să fie respectate. Aceste două acte normative sunt construite pe valori europene, care pot asigura o presă corectă.

Care este diferenţa dintre presa normală, care încearcă să-şi păstreze obiectivitatea (atât cât este omeneşte posibil), şi presa înregimentată, presa propagandistică?

Valentin Jucan: Cea din urmă NU poate fi numită presă. Dacă am numi-o așa, cum ar trebui să numim pe aceia care respectă elementele esențiale ale jurnalismului, informarea corectă a publicului??

Ce loc ocupă postul public de televiziune în ansamblul presei româneşti? Mă refer în primul rând la capitolul obiectivitate, profesionalism, competenţă, probitate jurnalistică.

Valentin Jucan: Este greu să faci un clasament bazat pe aceste valori. Dar pot să vă spun că postul public de televiziune este într-o situație extrem de periculoasă. Și acesta este supus asaltului puterii politice care încearcă să-și subordoneze total TVR. Cei care s-au perindat pe la conducerea TVR nu au facut altceva decât să îngroape în datorii și mai mult televiziunea publică. Au pus-o, de fapt, la dispoziția celor care nu doresc decât să controleze modul în care românii sunt informați. Vă reamintesc că TVR este o instituție strategică într-un stat democratic. Televiziunea publică trebuie să fie un reper de corectitudine și imparțialitate în presa audiovizuală.

E normal ca românii să plătească această taxă TV ?

Valentin Jucan: Da, este normal. Cu condiția ca TVR să își respecte misiunea. Între toate statele membre UE, România ocupă ultimul loc în ceea ce privește nivelul taxei TV. Dar și salariile românilor ocupă același loc. Așa că o simplă mărire a taxei ar fi inoportună. Ceea ce trebuie să se întâmple înainte de orice ar fi ca suma care se adună din colectarea taxei să nu mai fie risipită pe investiții care mai apoi se dovedesc ineficiente, inutile sau chiar supuse faptelor de corupție. Sunt fonduri publice, iar cei care le gestionează ar trebui să răspundă pentru modul în care o fac, nu să meargă la Guvern să ceară reeșalonări sau ștergeri de datorii. Bugetul rezultat în urma colectării acestei taxe consider că nu este folosit în interesul românilor. Acest aspect trebuie schimbat de urgență.

În afară de telecomanda telespectatorului şi de amenzile CNA-ului, cum pot fi temperate (că de oprit nu cred că e posibil) anumite manifestări ale posturilor care nu respectă normele minime de obiectivitate jurnalistică şi care fac veritabile linşaje mediatice?

Valentin Jucan: Cum spuneam mai înainte, aplicarea legii în mod corect este obligatorie. Iar publicul trebuie să fie încurajat să reacționeze atunci când sesizează derapajele media, trebuie învățat să fie mai selectiv și să aibă pretenții mai mari de la presă. Acest lucru poate fi făcut numai prin educație. Și când spun educație mă refer chiar la educația din școli, acolo unde Ministerul educației naționale trebuie să intervină în acest sens. De altfel am și transmis un apel public ministrului educației, pentru a introduce în școli educația media. Este o materie interactivă, care este predată în aproape toate țările din Uniunea Europeană. Sunt convins că putem schimba în bine audiovizualul românesc.

Cum se pot feri spectatorii de asemenea posturi agresive, care fac propagandă deşănţată unor partide şi politicieni?

Valentin Jucan: Nu neapărat de posturi ar trebui să se ferească. La toate posturile există și jurnaliști corecți. Publicul ar trebui să înceapă să se informeze din mai multe surse, să compare o informație. Nu trebuie să fii jurnalist ca să faci asta. Este o chestiune esențială pentru a te asigură că îți formezi o opinie corectă sau completă, care nu îți este livrată dintr-o singură sursă. Aici ajungem din nou la ce spuneam mai înainte despre educație. Așa ceva nu se face peste noapte. Este un proces îndelungat, dar care asigură însănătoșirea acestui popor. Informația și folosirea corectă a acesteia este esența viitorului oricărui popor.

În urmă cu ceva timp ați făcut un gest public (foarte vizibil) în care protestaţi împotriva unei amenzi aplicate unnui post TV. Practic ce s-a întâmplat ?

Valentin Jucan: Era vorba tocmai despre o încercare de intimidare a unui post TV, din partea unei majorități din Consiliu. A fost propusă o amendă nejustificat de mare pentru o încălcare a Codului audiovizual care ar fi putut fi sancționată cel mult cu o somație publică. A fost un episod clar în care Laura Georgescu a fost, din nou, implicată și în care s-a demostrat clar că ordinul politic primit era tocmai de a submina libertatea presei. De aceea am reacționat atât de vehement. Și o voi face ori de câte ori va fi necesar!

Etichete: , , , , ,

reclama