SEBEȘUL S-A INTEGRAT ÎN „BREASLA” INGINERILOR DIN ÎNTREAGA ȚARĂ

– Interviu cu Alexandru Dăncilă, primarul Municipiului Sebeş

Recent la Sebeș a avut loc cea de a XIV-a ediție a Conferinței Internaționale Multidisciplinare „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidorenergeticii româneşti”. Ce semnificaţie are această conferinţă pentru Sebeş?

Alexandru Dăncilă: Acest eveniment de tradiție la Sebeș, ne bucură în fiecare an și ne oferă prilejul de a cunoaște și aplica ultimele cercetări din domeniul tehnic, al hidroenergeticii, a celor dedicați acestei științe și cărora le oferim respectul nostru necondiționat.
Oameni de valoare, interesați de a duce mai departe istoria științei și tehnicii, a hidroenergeticii românești, dar și de a descoperi noi domenii de activitate, oameni de știință, ingineri, cercetători și profesori universitari, vin în fiecare an la Sebeș pentru a participa la cel mai important eveniment din acest domeniu.
Manifestarea a fost organizată de Primăria municipiului Sebeş, Consiliul Local al municipiului Sebeş, Consiliul judeţean Alba, Filiala Cluj şi Sucursala Alba ale Asociaţiei Generale a Inginerilor din România – AGIR și Centrul Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș, parteneri fiind Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Academia de Științe Tehnice din România – ASTR, Instituția Prefectului judeţului Alba, S.C. Hidroelectrica S.A. București, sucursala Hidrocentrale Sebeș-Alba și Hidroserv SA Sebeș.

Este Sebeşul un loc de întâlnire, agora inginerilor?

Alexandru Dăncilă: Un viitor solid se clădește pe o stâncă puternic ancorată în trecut. Și acest trecut va fi veșnic prezent în ființa noastră, prin creatorii de artă, scriitorii și făuritorii de istorie. Cei care au ales să fie utili țării natale, care au renunțat la magia străinătății, pentru a se dedica locurilor unde s-au născut. Printre cei mulți, îl pomenim și serbăm permanent, cu stimă și respect, pe profesorul Dorin Pavel, cel care a ales să reprezinte știința și tehnica românească la cele mai înalte cote, prin activitatea didactică, teoretică și practică prin care a realizat cele mai valoroase lucrări în domeniul hidroenergeticii românești și nu numai.
Dorin Pavel este considerat cea mai mare personalitate din domeniile hidroenergeticii, hidraulicii, construcțiilor hidrotehnice, amenajărilor de râuri și centrale hidroelectrice, alimentări cu apă și mașini, deoarece s-a ridicat la același nivel pe toate planurile, inclusiv pe cel didactic și al cercetării tehnico-științifice. Numărul mare de generații de studenți și doctoranzi pregătiți și îndrumați de personalitatea complexă a profesorului, omului de știință și inginerului Dorin Pavel au constituit puternica forță ce a făcut posibilă dezvoltarea hidroenergetică rapidă a României moderne.
Și pentru a fi în asentimentul celor care participă cu drag și interes profesional, an de an la acest eveniment, care au catalogat Sebeșul ca fiind locul de întâlnire a inginerilor de pretutindeni, pot spune, în calitate de primar și reprezentant al administrației locale, că Sebeșul oferă cu generozitate și profund respect, suportul necesar pentru a împlini dorința de unitate și continuitate.
Faptul că municipiul Sebeș este un întreg complex de tradiție veche, cultură, istorie, dar și literatură, știință, muzică și artă, este deja un fapt cunoscut. Mai mult, Sebeșul s-a integrat în ”breasla” inginerilor din întreaga țară, prin realizările din ultimii ani, prin dezvoltarea economică și noile investiții străine. Tradiția unui proces continuu de susținere și dezvoltare a activității industriale la Sebeș continuă prin investiții de valoare: Kronospan, Holzindustrie, Savini Due și recent, Star Transmission.

Să vorbim de cea mai recentă dintre investiţii, Star Transmission.

Alexandru Dăncilă: Filiala Daimler Star Transmission a fost înființată în 2001. De atunci se produc la Cugir roți dințate, axe și componente prelucrate pentru motoare, cutii de viteză și sisteme de direcție. Tot aici se află și centrul de tehnologii din care face parte și producția de prototipuri și un centru de instruire. La Sebeș s-a început montajul de cutii de viteză automate cu 5 trepte în 2013. Startul dat la Sebeș anul acesta pentru montajul transmisiilor 7G-DCT cu dublu ambreiaj oferă capacități suplimentare față de procesele concentrate anterior exclusiv în Stuttgart. În prezent compania dispune de o forță de muncă de aproximativ 1200 de oameni.
Star Transmission este una dintre primele companii care oferă un sistem de educație dual după modelul statului german Baden-Wuerttemberg. Scopul sistemului de educație dual este acela de a oferi tinerilor din regiunea Alba bune perspective de carieră, asigurând în același timp dezvoltarea tinerelor talente pentru Star Transmission. Din septembrie 2013, odată cu inaugurarea Școlii Duale din Alba-Iulia, STC instruiește alături de alte 5 companii din județul Alba, tineri în profesii tehnice, cum ar fi electro-mecanică sau turnător modelier.
Subsidiara din România a concernului german Daimler, cel mai important producător de mașini din lume și principalul inovator în domeniul auto, dă startul construcției celei de a treia fabrici la Sebeș, unde vor fi produse cutiile de viteze pentru autoturismele Mercedes.
Este începutul unei noi etape a investiţiei de peste 300 de milioane de euro derulate de Daimler în România, pentru extinderea producţiei de cutii de viteze de ultimă generaţie destinate automobilelor Mercedes-Benz, proiect care va genera peste 500 de locuri de muncă în municipiul Sebeș şi în împrejurimi.
Noua fabrică va fi construită parțial pe terenul de 9.514 m2 pe care a funcționat până de curând Staţia meteorologică Sebeş, relocată într-o altă locație, pentru dezvoltarea unităților de producție ale investitorului german Daimler. Lucrările la noua fabrică vor dura un an, iar apoi, timp de încă 6 luni vor fi montate și testate echipamentele tehnice cu care va fi dotată unitatea de producție.
Compania Daimler – Star Transmission extinde reţeaua de producţie pentru autoturismele Mercedes-Benz în județul Alba, la Sebeș. Este cea mai mare investiție din istoria județului nostru, iar unitățile de producție vor fi construite în zona cea mai dinamică din punct de vedere a dezvoltării industriale din județul nostru, respectiv municipiul Sebeș.

Prima mare investiţie din Sebeş a fost Kronospan, urmată apoi de Holzindustrie Schweighofer şi Savini Due. Ce ne puteţi spune de aceste investiţii?

Alexandru Dăncilă: Kronospan este o companie din industria prelucrării lemnului din Elveția. Kronospan a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane euro. Capacitatea de producție anuală este de 840.000 m3 de PAL și de 384.000 m3 de MDF.
De peste patru secole familia Schweighofer este strâns asociată cu afacerile cu prelucrare a lemnului. Succesul companiei în România a fost înregistrat pe parcursul ultimilor ani: în 2003 a fost deschisă prima fabricǎ de cherestea Schweighofer în Sebeş. A urmat apoi, în 2008, fabrica de cherestea din Rǎdǎuţi, iar în 2009 Schweighofer a achiziţionat unitatea de producție a panourilor încleiate din Siret. Cea mai recentă achiziție a fost fabrica de panel din Comǎneşti, în 2010.
SAVINI DUE SRL este producător de mobilier de baie. Fondată în 2003 SAVINI DUE reprezintă o realitate solidă în orașul Sebeș, la puțini kilometri de Alba Iulia și Sibiu. Firma este specializată în producerea mobilierului de baie din lemn masiv și panouri de lemn, precum și o gamă vastă de capace de toaletă și accesorii din lemn.
Avantajele majore ale locaţiilor de producţie din România sunt disponibilitatea materiei prime de calitate superioară din păduri administrate durabil, personalul bine calificat şi facilităţile oferite de portul internaţional Constanţa, la Marea Neagră. Din Constanța produsele realizate în locaţiile de producţie din România pot fi expediate către clienţii din întreaga lume.
La nivelul Sebeșului funcționau, la sfârșitul anului 2013 nu mai puțin de 1363 de agenți economici, a căror contribuție la bugetul local a fost de 8,8 milioane lei. Primele 20 de firme, din punct de vedere al valorii impozitelor și taxelor plătite către bugetul local, au peste 6100 de angajați, iar contribuția lor reprezintă 63% din veniturile proprii ale municipalității.

Ce sprijin au primit aceşti investitori din partea administraţiei locale?

Alexandru Dăncilă: Evoluția în timp a acestor evenimente, demonstrează că la Sebeș este locul cel mai favorabil pentru dezvoltarea și promovarea unor investiții străine, obiectiv prioritar al politicii administrației locale. În acest sens, Consiliul Local Sebeș, încearcă să vină în sprijinul agenților economici prin adoptarea unor măsuri de reducere a fiscalității locale, respectiv: persoanele fizice și juridice de pe raza administrativ teritorială a municipiului Sebeș au beneficiat de scutire la plata majorărilor și penalităților de întârziere cu condiția achitării integrale a impozitelor locale până la 30 noiembrie 2013; pentru anul 2014, a fost redus impozitul datorat de agenții economici către bugetul local al municipiului Sebeș cu 33 %.
Cu întreg sprijinul și strădania permanentă a administrației locale, la Sebeș toate acestea vor continua.

Etichete: , , , , , , , , , ,

reclama