Consilierii judeţeni au aprobat detaliile tehnice ale referendumului privind repornirea mineritului în Munţii Apuseni

Referendumul a constituit un punct aparte pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Alba din 27 noiembrie.

Consilierii judeţeni au votat probleme din proiectul de hotărâre care se referea la „stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul judeţean ce se va desfăşura în data de 9 decembrie 2012 în 35 de unităţi administrativ-teritoriale din Judeţul Alba.”

Altfel spus, în şedinţa CJ Alba au fost decise: calendarul privind realizarea acţiunilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului judeţean din data de 9 decembrie 2012; modelul ştampilei, modelul listelor electorale şi permanente, modelul procesului verbal pentru rezultatul referendumului din fiecare secţie de votare, precum şi modelul buletinului de vot care va conţine întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. Buletinul va conţine de asemenea două căsuţe mari, cu răspunsurile: DA, respectiv NU.

La finalul şedinţei, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba a declarat reprezentanţilor presei: „Noi, cei de la Consiliul Judeţean, ne-am făcut nişte analize când am stabilit referendumul, sperând ca acest referendum să se ţină în aceleaşi secţii de vot cu cele de la alegerile parlamentare, pentru că au mai fost precedente, însă BEC ne-a refuzat şi ne-a trasat sarcina să îl facem separat, şi de asta ne costă mai mult decât am prevăzut iniţial. Aşa ne costă democraţia, cea mai autentică formă a democraţiei, referendumul. Ne costă mai mult, e adevărat. Consilierii au fost de acord toţi, pentru că am pornit pe un drum şi am decis să-l ducem la bun sfârşit.”

Într-o şedinţă ulterioară, consilierii judeţeni vor decide şi acoperirea costurilor privind acest referendum, cu precizarea exactă a sursei şi sumei.

Organizarea referendumului va costa aproximativ 300.000 lei – în loc de 100.000 lei, cât ar fi costat dacă era organizat în aceleaşi spaţii cu alegerile parlamentare, folosind logistica de la parlamentare (şi anume cabine de vot, membrii ai secţiilor de votare, jandarmi etc) şi având doar urne separate, pentru alegeri şi pentru referendum.

Etichete: , , ,

reclama