La europarlamentare, pe tocuri!

În câmpul alegerilor pentru Parlamentul european secvenţa românească nu se dezminte şi se aliniază la aceleaşi blamate repere ale politicii româneşti încercând parcă să le confirme ca fiind un specific demn de perpetuat şi chiar de împrumutat Europei.

Lansarea candidaţilor pentru alegerile europarlamentare pare deja un spectacol fără prea mare miză la public, însă cu mare temei pentru scena actorilor politici. Deşi tot acest show al startului în bătălia electorală e gândit să ademenească electoratul, în esenţă asistăm la o piesă de teatru în care actorii ignoră total sala cvasi goală şi îşi folosesc replicile pentru a-şi adjudeca, numai prin puterea vocii, funcţia supremă.

Dacă pentru publicul elector momentul e conceput ca un episod de divertisment politic cu picanterii ticluite în atacuri directe la personajele taberei adverse, susţinute, cel puţin la nivel de imagine, de diverse nume chiar europene, în culise spectacolul se joacă altfel. Primul pas de şah e deschiderea de listă.  Aici se jonglează cu nume care ar trebui să aibă o forţă impresionantă de atracţie pentru a putea introduce în mintea şi în sufletul de alegător o întreagă echipă unită în mare parte prin apartenenţa la un clan politic şi doar pe alocuri printr-o viziune comună constructiv dovedită.

Pe partea stângă a spectrului politic conglomeratul PSD-UNPR-PC păşeşte apăsat prin tocul europarlamentarului Corina Creţu, secondată de Ecaterina Andronescu. Ambele cu paşi destul de sonori pe treptele politicii autohtone. Recent reorientat dar totuşi debusolat între opoziţie şi putere, PNL mizează şi el tot pe un pas cu toc, graţios, însă ferm, al Noricăi Nicolai urmată de Adina Vălean. Pantofi experimentaţi în rutina de la Bruxelles, cu mersul uşor zgomotos pe alocuri, îndesând sub picioare uneori tocmai mult râvnitele trepte europene.

 PDL mută în aceeaşi direcţie însă la o altitudine diferită, deschizătorul europarlamentarelor fiind Theodor Stolojan susţinut din linia secundă de Monica Macovei, un toc destul de incomod pentru scena politică, însă atât de ferm că tinzi să-i spui platformă, judecând după urma paşilor din liga europeana a politicii.

Spre dreapta infinitul politic are mai multe repere, în consecinţă cel mai nou vlăstar al dreptei, PMP, menţine atributul experienţei şi deschide cortina cu Cristian Preda, europarlamentar, secondat de omul de afaceri Woetsch Gunther, locul al treilea fiind rezervat tot unei prezenţe feminine, Ruxandra Dragomir, fosta preşedintă a Federaţiei de Tenis, o ecuaţie care speră să pună prima ţintă a PMP pe tabela politicii cel puţin la înălţimea unui toc.

Forţa Civică foloseşte întocmai formula feminină însă rodează un alt şah în care îl pune ca pion principal pe liderul partidului, Mihai Răzvan Ungureanu, urmat apoi de o suită compusă din Diana Pavelescu, secretar general al Asociatiei Degustatorilor Profesionisti si presedinte al Organizatiei FC Sibiu, pe locul trei Mihaela Nicolau, profesor în Galati, sustinatoarea unui doctorat în Italia, specialistă în management şi economie, iar pe locul patru Adriana Radu, profesor la Iaşi. E clar că şi aici se merge pe tocuri însă atributul lor definitoriul este că sunt intens rodate în universităţi şi săli de cercetare.

Şi cum pe orice scenă de spectacol una este piesa în ansablu şi altul este rolul ce o determină, mersul pe tocuri la europarlamentare e doar un efect special care ascunde adevăraţii exponenţi ai turului de scrutin şi în fapt adevăraţii capi ai listelor europarlamentare. Pe partea stângă adevăratul deschizător de listă este prim-ministrul Victor Ponta pus în faţa unui test real şi vital pentru parcursul său: puterea de a mobiliza electoratul pesedist şi de asemenea un examen care va indica palierul pe care se situează doctrina lui preferată –  anti-băsismul – precum şi forţa lui de a racola voturi din sfera a ceea ce a fost USL.

Crin Antonescu este şi el exponentul real al listei PNL. Trecând această probă a europarlamentarelor speră la o ierarhizare a opoziţiei care să îi confere poziţia de lider ce cumulată cu talentul său de bun orator din banca opoziţiei să îi aducă în buzunar cel mai bun avantaj şi anume o poziţie de start privilegiată pentru alegerile prezindenţiale. Trebuie însă să depăşească în mod eficient şi inteligent şi atacurile interne ale liberalilor nostalgici după putere, adunaţi în aripa Tăriceanu. Categoric PNL va fi protagonistul central al acestei campanii electorale şi care va determina poziţionările tuturor celorlalţi actori politici.

Cum pe flancul drept al politicii româneşti atmosfera e impregnată de dezacord, fiecare parte îşi are partitura proprie, sincronizată doar în formă, nu şi pe fond. Dacă privim dincolo de lista PMP, în plan simbolic, cel care e cap de listă aici e însuşi Traian Băsescu, un pion ce ai zice că este gata anihilat, însă care în drumul său spre marginea tablei se şah mai are multe de spus, de arătat şi de determinat. Dacă PDL trimite în primul rând al bătăliei europarlamentare oameni cu un bagaj politic bine conturat, Monica Macovei fiind un toc cu multe valenţe în acest caz, linia secundă e gândită ca una de rezistenţă menită să aducă un aport substanţial la scorul electoral, fiind plasaţi aici primari democrat-liberali ai marilor oraşe spre a capta cât mai multe unde de simpatie posibile ale electoratului de dreapta.

Forţa Civică vrea să puncteze în această înfruntare printr-o listă transparentă, deschisă de însuşi liderul său, Mihai Răzvan Ungureanu, cu o echipă din afara tăvăluglui politic, şi care încearcă să tragă spre scena deschisă partidul întreg.

În consecinţă show-ul europarlamentar este un episode impetuos necesar care va desluşi câteva necunoscute stringente pentru stabilirea piesei, a actorilor dar şi a distribuţiei rolurilor pentru ceea ce înseamnă scena mare a alegerilor prezidenţiale.

Sursă foto: www.brcla.com

Etichete: , , , , , , ,

reclama