PONTA: STOPAREA PROIECTULUI ROŞIA MONTANĂ ŞTERGE JUDEŢUL ALBA DE PE HARTA ECONOMICĂ

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, că se teme de reacţia investitorilor străini, odată cu eşecul proiectului Roşia Montană, precizând că în aceste condiții judeţul Alba nu mai reprezintă un punct economic al României. „Judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică“, a spus Ponta.

„În Guvern, absolut toată lumea şi-a dat acordul. Am discutat şi cu domnul Antonescu vineri. Mă îndoiesc că cineva ştia proiectul de lege aseară. Tot timpul am fost la consens cu Crin Antonescu. Am principiul că atunci când eu mi-am dat cuvântul, nu încalc. Proiectul Roşia Montană este un proiect important. Vorbim şi de consecinţele negative, avem 6% redevenţe, nu mai mult, de efectele asupra judeţului Alba, de investiţiile străine. Vreau să prezint România ca o ţară deschisă investiţiilor. Judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică“, a afirmat Ponta.
Premierul a fost surprins de decizia lui Crin Antonescu, liderul PNL, de a vota împotriva proiectului Roşia Montană, pentru că discuţiile s-au purtat în favoarea construirii unei comisii speciale: „Am decis să avem o comisie de dezbatere în Parlament pe tema proiectului Roşia Montană, dar respect decizia lui Crin Antonescu şi a liberalilor. Nu am discutat într-o şedinţă USL, dar am purtat discuţii. În Guvern, toţi miniştrii au fost solidari. Există din 2000 licenţă de exploatare acordată societăţii. Guvernul a considerat că este un gest normal de responsabilitate să cer votul Parlamentului pe acest proiect. Nu se va da un vot pentru, ci un vot împotrivă. Licenţa de exploatere nu se va pune în aplicare. Eu le cer colegilor mei de la PSD să voteze în cunoştinţă de cauză.
Senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Etichete: , , , ,

reclama