AFINELE DIN APUSENI VOR IERNA ÎN CĂMĂRILE NEMȚILOR ȘI ITALIENILOR

Producţia de fructe de pădure din județul Alba, estimată de silvicultori la 250 de tone, va lua în cea mai mare parte calea Occidentului, unde fructele sunt folosite în industra alimentară şi farmaceutică. Zona din care se culege cea mai mare cantitate de afine, zmeură, dar și măceșe și porumbele este cea a Munților Apuseni.

Este sezon de vârf pentru culegătorii de afine din satele risipite de pe valea Arieșului Mare, din județul Alba. Este perioada din an în care pot câștiga frumușel din vânzarea fructelor de pădure. Vorbim de o muncă migăloasă și deloc ușoară. Culegătorii trebuie să se scoale cu noaptea-n cap și ajung să umble prin păduri și 30 de kilometri, în căutarea fructelor negre. Sunt localnici care câștigă și 10.000 de lei pe perioada întregului sezon, care începe la mijlocul lunii iunie în zonele mai joase și se întinde până în septembrie, pe crestele munților. Afinele se vând în această perioadă cu 6-7 lei/kilogram. Un culegător harnic poate să adune cu un piaptăn (gheară) special și 30 de kilograme într-o zi.

Sursă de venit

Nu mai e o noutate că fructele de pădure sunt și o sursă de venit pentru localnici. „Sunt zile în care mă trezesc şi la 5 dimineaţa, ca să adun cât mai multe afine. Acum, s-au terminat în zonele mai joase și s-au copt în cele mai înalte, e o distanță mai mare de umblat. Dacă nimeresc pâlcuri bune cu afină neagră, împreună cu familia și cei trei copii, și nu plouă, strângem şi câte 100 de kile într-o zi. Primim cam 6 lei pe kil, noi suntem mulțumiți. Nu suntem niciunul angajați. Suntem ca și furnica, trebuie să adunăm vara, altfel răbdăm la iarnă. Nu mergem de bună voie, că nu e chiar ușor, nevoie ne silește de la spate“, ne spune Călin Todea dinVadu Moților, comună de pe valea Arieșului Mare.
Culesul fructelor de pădure reprezintă o sursă temporară de venit și pentru vecinii săi. „Umblăm cât îi acuma ziulica de mare după afine, câștigăm un ban cinstit. Nu se plătesc ca în anii trecuți, acum primim numai 6 lei pe kilogram, dar e bine și așa“, susține Daniel Pașca de 32 de ani.

Export, la greu

Marfa parfumată este preluată zilnic de silvicultori sau de alți intermediari. Direcţia Silvică Alba şi-a propus să recolteze în acest an 250 de tone de afine negre şi roşii din zonele montane ale judeţului, dar și zmeură, măceșe și porumbele. „Până acum am achiziționat 100 de tone de afină neagră. Le adunăm la cel mai mare centru din județ, cel de la Bistra, din Munţii Apuseni. Aici sunt preluate, cântărite, recepţionate şi pe urmă depozitate într-o cameră de aşteptare. Din acea cameră, ele trec mai departe la o prerăcire la -5 grade Celsius, iar pe urmă ajung în camera de șoc la -35 de grade Celsius. În momentul în care se face livrarea, ele trebuie să rămână la o temperatură de cel puţin -18 grade C, în camera frigorifică din TIR-urile care asigură transportul. Transportăm cam un TIR pe săptămână “, a precizat Mihai Palamaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Alba.
Afinele culese din pădurile județului Alba ajung în țări precum Germania, Austria, Italia, Olanda. „Există o singură societate comercială din județul Alba, din industria alimentară, de la care avem solicitare pentru 19 tone de afine“, a punctat reprezentantul Direcției Silvice Alba. Instituția are o concurenţă acerbă din partea ocoalelor silvice private, dar şi a firmelor care mizează pe câştiguri frumuşele din valorificarea afinelor.
Prețul crește proporțional cu cheful de muncă al celor care le adună. Cu cât marfa e mai puțină, cu atât e mai pretențioasă. Firmele din Occident oferă între 1.800 și 2.200 de euro pe tona de afine.
Străinii apreciază fructele de la noi, întrucât sunt culese din flora spontană, nu sunt afectate de poluare, netratate cu substanţe chimice de fertilizare sau de combatere a dăunătorilor. În Occident sunt folosite în industra alimentară şi farmaceutică. Nu ar fi exclus ca după procesare să ajung sub formă de gemuri, iaurturi cu fructe, sau creme de îngrijire corporală și în magazinele din România… la un preț dublu sau chiar triplu față de ceea ce am putea face noi pe piața autohtonă.
Medicii spun că afinele sunt un adevărat ac pentru cojocul bolilor, întrucât ajută la reglarea circulaţiei sangvine, au efect antiseptic, antidiareic şi diuretic şi combat depunerile de grăsime. Afinul creşte în păduri montane rărite, pe pajişti montane şi subalpine, mai ales pe versanţii umbriţi şi umezi.

Etichete: , , , , , ,

reclama