CONFRUNTĂRI PE VIAŢĂ ŞI PE MOARTE ÎNTRE DACI ŞI ROMANI LA APULUM

Încleștarea dură de la Apulum dintre daci și romani s-a terminat indecis. Ambele părți au luptat cu mult curaj, deși au avut pierderi în rândurile lor, dar nu au putut înclina balanța. Așa că lupta finală se va da mâine după-amiază. Va fi probabil una din cele mai memorabile bătălii pe care le-a văzut vreodată anticul Apulum.

Gladiatorii, legionarii romani, dacii și sarmații au făcut senzație sâmbătă seara la Alba Iulia. Cele mai importante trupe de reconstituiri istorice au venit pentru a participa la prima ediţie a Festivalui Roman Apulum.

Peste o mie de albaiulieni au participat la demonstrațiile și luptele de sâmbătă. Și nu au regretat pentru că luptele de gladiatori, precum și cele dintre daci și romani au fost extrem de spectaculoase. Chiar dacă a plouat, în mai multe reprize, oamenii au rămas la spectacol, ceee ce dovedește că românul (încă) își prețuiește istoria.

Terra Dacica Aeterna și Virtus Antiqua, care sunt cele mai bune trupe de reconstituiri istoric din țară, și-au prezentat pe rând luptătorii. Au urmat lupte de gladiatori, lupte la care publicul a decis dacă cel învins moare sau trăiește, precum la anticele confruntări de acum două mii de ani. Nu au lipsit demonstrații de luptă, romanii arătând pe viu cum luptau sau cum se apărau de daci. Printre cele mai fascinante demonstrații a fost cea în care celebra „testudo” îi apăra pe legionari de săgeţile arcaşilor de temut din Dacia.

La finalul reconstituirilor Legiunea a XIII-a Gemina a încercat, fără succes, să atace o fortificaţie dacă. După ce au pierdut un soldat romanii au trecut la „recrutări”, astfel că un tânăr din public este de astăzi membru al legiunii romane amintite. Asta după ce a primit echipamentul de luptă şi a fost instruit, în mare, despre ce are de făcut.

Spuneam că lupta s-a terminat indecis aşa că bătălia finală se va da duminică.

Pe de o parte se vor alinia Legiunea V Macedonica, Legiunea XIII Gemina și Cohors III Campestris, iar de cealaltă Lupii de Fier ai Apoulonului, Dacii Liberi din Porolissum, precum și aliații lor sarmați.

Festivalul Roman Apulum este organizat de Primăria municipiului Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba şi a STP Alba Iulia.

Etichete: , , , , , , ,

reclama