Faţă în faţă cu istoria. „Roma Invicta” şi Dacia Liberă au prins viaţă

Daci, romani, gladiatori, Omul Cavernelor, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul, soldaţi din primul război mondial, Regele Ferdinand, Regina Maria, precum şi primul primar al oraşului Alba Iulia. Acestea au fost personajele istorice care s-au prezentat în această seară la întâlnirea pe care muzeul din Alba Iulia a propus-o celor pasionaţi de istoria oraşului, şi nu numai, cu ocazia Nopţii Muzeelor.

Sute de persoane au răspuns prezent la invitaţia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, care şi în acest an i-a aşteptat pe vizitatori cu o sumedenie de personaje istorice. Bărbaţi, femei, copii, bătrâni, cu toţii au fost fascinaţi de parada personajelor, care a avut loc în faţa muzeului. Cele mai gustate momente au fost, de departe, cele în care Legiunea a XIII-a Gemina şi gladiatorii au venit să salute publicul. Nu au lipsit nici luptătorii daci, Avram Iancu, Horea, Mihai Viteazul ori Omul Cavernelor. Ropote de aplauze au smuls şi Regele Ferdinand şi Regina Maria, precum şi Camil Velican, primul primar al oraşului Alba Iulia.

După prezentarea tuturor personajelor oamenii au luat cu asalt muzeul, chiar dacă la aceeaşi oră în apropiere aveau loc un concert şi un festival de jazz, intens mediatizate. În incinta muzeului fiecare personaj a avut ocazia să îşi spună povestea. Omul Cavernelor le-a explicat celor mici cum îşi confecţiona uneltele şi cum vâna. Avram Iancu a ţinut să cânte celebrul „Marş al lui Iancu”, alături de vizitatorii care nu au dat înapoi, deşi nu toţi ştiau versurile. Camil Velican, primarul din Alba Iulia, a fost „surprins” de oameni în timp ce citea ziarul Vestea, ziar cumpărat cu un pol de la Gavroche, un puşti simpatic ce vindea ziare. Sobri, dar prietenoşi, Regele Ferdinand şi Regina Maria au povestit cu cei mici şi au făcut fotografii cu ei. Soldaţii din primul război mondial le-au explicat curioşilor cum se luptau ei şi ce armament foloseau.

De departe cei mai „vânaţi” de vizitatori au fost romanii din Legiunea XIII Gemina, cei care, acum aproape două milenii au fost cantonaţi în anticul Apulum pentru a apăra Dacia Romană.

A fost un eveniment reuşit, care face cinste celor de la muzeu, care au muncit din greu pentru a-l pune la punct. Este de lăudat şi interesul albaiulienilor, care au venit în număr mare. Rămâne de văzut dacă s-a doborât recordul de anul trecut, când, Noaptea Muzeelor, a adus în Alba Iulia peste 6.000 de vizitatori.

Etichete: , , , , , , , , ,

reclama