IGHIUL A CÂŞTIGAT FESTIVALUL CETĂŢILOR DACICE

Cinci echipe de daci care s-au înfruntat în cadrul a zece probe, peste 150 de daci, romani, sarmaţi, goţi şi barbari ce au recreat bătălii de acum două mii de ani şi un prezentator cu inimă mare, care a mărturisit în faţa a 3.000 de oameni că Alba este „cel mai fain judeţ din România”. Aşa arată pe scurt cea de a şaptea ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice, un eveniment care în acest an a înregistrat o premieră notabilă: cea mai mare bătălie dintre daci şi romani reconstituită vreodată în ţara noastră.

Cetăţile dacice de la Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori au aruncat în luptă cei mai aprigi daci. Iar miza pentru care au concurat nu a fost deloc mică. Cei care câştigă organizează anul viitor următoarea ediţie a festivalului. Probele au fost ocazia de a arăta, după un an în care au avut timp să se antreneze, care sunt cei mai puternici daci, ce pot face faţă „atacului” legiunilor romane. Zeci de luptători au concurat în cadrul probelor Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii. A fost o luptă dreaptă, chiar dacă unii au avut ceva de „împărţit” cu arbitri, iar la final echipa câştigătoare a fost cea din Ighiu. Aşa că în 2014 Festivalul Cetăţilor Dacice va fi organizat, în premieră, în comuna Ighiu.

Demonstraţiile de lupte au fost, de asemenea, la înălţime. În luptă au intrat daci și romani care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Italia și Polonia), precum Grvppo Storico Romano, Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului.

Nu în ultimul rând, prezentarea evenimetului făcută de Daniel Buzdugan a fost de natură să stârnească râsetele asistenţei, dar şi respectul tuturor în momentul în care a declarat că „Alba este cel mai fain judeţ din România”.

Etichete: , , , , , , , ,

reclama