„ROMA INVICTA” A TRIUMFAT LA APULUM

Pe o ploaie torențială lupta de la Apulum dintre daci și romani a înclinat balanța în favoarea legiunilor romane. După o bătălie aprigă dacii au fost înfrânți de armata romană, mult mai bine organizată și echipată. Așa s-a pus punct primei ediții a Festivalului Roman Apulum, un eveniment menit să readucă la viață un episod de istorie care și-a pus amprenta asupra orașului Alba Iulia încă de acum două mii de ani. Iar publicul, care a îndurat cu stoicism ploaia, i-a răsplătit deopotrivă pe daci și pe romani cu ropote de aplauze.

După două zile și jumătate de demonstrații, lupte și concursuri Festivalul Roman Apulum a ajuns la final. Dar nu oricum ci cu o bătălie epică. Bătălie la care au asistat peste o mie de persoane. Înarmați cu umbrele sau cu pelerine, bătrâni, tineri, copii, spectatorii nu s-au îndurat să părăsească scena luptei, recreate special pentru ei de cele mai bune trupe de reenactment din țară.

Și pentru că sâmbătă bătălia dintre daci și romani s-a terminat indecis, aceasta a fost reluată duminică după-amiază. Romanii au avut de partea lor Legiunea V Macedonica, Legiunea XIII Gemina și Cohors III Campestris, iar dacii Lupii de Fier ai Apoulonului, Dacii Liberi din Porolissum, precum și dacii din trupele de reconstituiri istorice ale Terra Dacica Aeterna și Virtus Antiqua. Deși au luptat cu vitejie, reușind să respingă de mai multe ori atacurile legiunilor, în cele din urmă dacii au fost înfrânți, iar căpetenia lor și-a luat viața pentru a nu cădea prizonier.

De departe a fost cea mai impresionantă reconstituire de lupte care a fost organizată vreodată în Alba Iulia. Trupele de reconstituiri istorice invitate la festival, precum și cele autohtone au fost la înălțime și au oferit un spectacol deosebit. Un strop de istorie veritabilă, care a fost e placul tuturor.

Festivalul Roman Apulum este organizat de Primăria municipiului Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba şi a STP Alba Iulia.

Etichete: , , , , , , , , ,

reclama