ROȘIA MONTANĂ, ÎNTRE DEZNĂDEJDE ȘI SPERANȚĂ (II)

În comuna Roșia Montană mina de stat s-a închis în 2006, pentru că era nerentabilă, iar Uniunea Europeană a cerut României să sisteze subvențiile pentru întreprinderi nerentabile, dacă vrea să devină stat-membru. De atunci, oamenii trăiesc mai mult cu speranța că o să repornească mineritul. Unii au mai plecat, alții au ieșit la pensie, dar mineritul tot nu a repornit și e tot mai greu. Compania minieră care propune redeschiderea minei a făcut disponibilizări, în luna martie. Circa 400 de persoane au rămas atunci fără loc de muncă. Firma Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care era principalul angajator din localitate, a luat această măsură extremă din cauză că proiectul minier așteaptă de 10 ani aprobare, fără un răspuns concret. Stirisireportajealba.ro continuă să vă prezinte reportaje din Roșia Montană. Cine sunt oamenii rămași pe drumuri, care sunt durerile și speranțele lor, în această localitate cu tradiție minieră?

Claudius Furtuna: „Am lucrat și la Roșia Montană, și la Roșia Poieni. Aici în zonă mineritul este șansa!”
Claudius Furtună se numără și el printre cei 400 de angajați care și-au pierdut locul de muncă de la compania minieră. Totuși, nu învinovățește compania, despre care spune că nu a avut încotro. „Noi sperăm în minerit. A început compania proiectul ăsta şi sperăm să îl ducă până la capăt. Guvernanţii trebuie să facă ceva în acest sens. Nu e vina companiei că ne-a lăsat acasă. E vina guvernanţilor care tărăgănează lucrurile. Normal că firma nu poate să tot dea şi să nu primească nimic”.
Situația lui e însă foarte dificilă, pentru că nici soția nu lucrează, iar șansele de angajare rapidă sunt zero. „Avem doi copii. Trăim acum din şomajul meu. Am căutat de lucru în zonă dar nu am găsit. De atâţia ani am tot sperat să pornească mina. Şi sperăm şi acum să pornească proiectul. Zona este moartă, fără minerit nu se poate. Nu sunt alte locuri de muncă aici. Unde să lucrezi? Dacă ar fi fabrici, uzine în zonă, ar mai fi ceva. Dar nu e nimic”.
Ca și mulți alți locuitori din Roșia Montană, Claudius are experiență în minerit și crede că zona se poate salva doar prin continuarea acestei tradiții. “Am lucrat patru ani la companie (la compania RMGC, nota red.), am lucrat şi la Roşia Poieni. Aici în zonă mineritul este şansa. Opozanţii nu au venit să ne ajute. Nu sunt în stare să se ajute pe ei, darămite pe noi”.
Dar ce crede despre acele voci care susțin că sunt oameni în comunitate care nu doresc minerit? “Opozanţii aici sunt doar câţiva, îi numeri pe degete. Sunt pensionari şi poate că ei nu mai au nevoie de locuri de muncă, dar noi avem, nouă ne trebuie! Nu are rost să vină opozanţii cu poveştile lor.”

Mihai Kiss: “Din cauza politicului nu s-a întâmplat nimic bun pentru zonă”
„ Am rămas şi eu fără loc de muncă, la fel ca şi colegii mei. Este foarte greu, chiar dacă soția lucrează. Dar nu poți trăi doar dintr-un salariu, că suntem tineri, vrem să realizăm ceva, este normal. Sper ca politicienii să se îndrepte, să ia decizia bună, mina să pornească şi să avem din nou unde munci. Trebuie să înţelegem cu toţii că atâţia ani, compania minieră ne-a oferit un loc de muncă stabil, destul de bine plătit faţă de ce oferă zona. Acum a trebuit să îşi reducă activitatea fiindcă a tot investit şi nu a avut rezultate. Din păcate, din cauza politicului nu s-a întâmplat nimic bun pentru noi, cei de aici.”
Găsirea unui loc de muncă e o sarcină aproape imposibilă în zona Roșia Montană, iar oamenii se tem că vor fi nevoiți să plece. “Am căutat şi eu loc de muncă. Mi-am trimis CV-ul pe internet. Poate că soluţia este un loc de muncă în străinătate, deși ne-am dori să rămânem acasă, să fim o familie adevărată. Plus că nu e ușor să-ți găsești nici în străinătate, dar dacă ești serios și muncitor eu cred că ești apreciat.”
Când vine vorba de cei care se opun mineritului și proiectului minier din zonă, Mihai nu are nicio speranță: “Cunosc opoziţia locală. Este o mână de oameni influenţaţi din afară. Ei de cel puţin 10 ani au tot promis câte ceva pentru zonă, dar nu au făcut nimic. Doar vorbe. Nu am încredere în opozanţi. În afară de proteste nu ştiu nimic, ce le pasă? Noi am rămas fără loc de muncă. Mineritul este soluţia reală pentru zonă.”

Etichete: , , ,

reclama