Ce facem cu patrimoniul de la Roșia Montană?

Domnule Ministru,

                În anul 2000, cu finanțarea companiei Roșia Montană Gold Corporation, în localitatea Roșia Montană au început cercetările arheologice pentru conservarea și evaluarea potențialului arheologic și arhitectural al acestei comune din județul Alba.

Până în anul 2007, RMGC a pus la dispoziția cercetătorilor români circa 11 milioane de dolari, din care au fost amenajate o parte din Galeriile romane, au fost consolidate și restaurate o serie de case din centrul istoric al comunei Roșia Montană și s-au alocat bani pentru cercetarea arheologică.

Acum, când proiectul minier de la Roșia Montană este compromis, investiția din partea RMGC este incertă, la fel cum este și soarta galeriilor romane și a celorlalte clădiri de patrimoniu din Roșia Montană.

În aceste condiții, în care RMGC nu va mai investi bani pentru activitățile de conservare a patrimoniului din zonă, vă întreb, domnule ministru, care este strategia Ministerului Culturii pentru continuarea lucrărilor de punere în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Roșia Montană și câți bani va aloca Ministerul Culturii pentru continuarea lucrărilor începute cu ajutorul RMGC, în anul 2014?

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Alexandru Pereş

Senator PDL de Alba

Etichete: , ,

reclama