DEPUTATUL REMUS CERNEA, SCOS DE JANDARMI DIN MÂNA MINERILOR DIN ROȘIA MONTANĂ

Deplasarea comisiei speciale parlamentare la Roșia Montană în vizită de documentare s-a transformat într-un eveniment cu incidente. Deputatul Remus Cernea, care s-a pronunțat public împotriva proiectului Roșia Montană, s-a deplasat și el în Apuseni, chiar dacă nu face parte din comisia specială și a fost la un pas să fie linșat de către mineri. Jandarmii au intervenit prompt și l-au scos rapid din mulțime. Aceiași jandarmii au fost nevoiți să intervină și au făcut cordoane de ordine în momentul în care comisia specială a plecat din Câmpeni, pentru ca microbuzul parlamentarilor să poată ieși din curtea localului unde a avut loc în întâlnire a comisiei.

Comisia specială a Parlamentului în ce privește proiectul minier de la Roșia Montană s-a aflat miercuri în vizită de documentare Roșia Montană. La Roșia Montană au ajuns 12 din cei 21 de membri ai comisiei speciale. Înainte de a merge la Roșia Montană cei din comisia specială au vizitat la Alba Iulia, însoțiți de prefectul Gheorghe Feneșer,cartierul Recea. Aici au fost strămutate peste 100 de familii din Roșia care au fost de acord să își vândă proprietățile din zona perimetrului proiectului, companiei româno-canadiene RMGC.
La Roșia Montană celor 13 membrii ai comisiei li s-au alăturat și deputatul Remus Cernea, care a declarat că a venit în Munții Apuseni să asculte toate părțile, dar și deputatul PDL de Cluj Adrian Gurzău. După ce au ajuns la Roșia Montană, însoțiți de reprezentanți ai RMGC, membrii comisiei au vizitat la stația pilot de epurare a apelor acide. Realizarea acestei investiții a costat compania 3 milioane de dolari, iar de la amenajarea ei au fost efectuate teste pe diferite categorii de ape. Oficialii RMGC au prezentat mai multe tehnologii de epurare a apelor de mină și au declarat că stația de epurare va fi donată statului român, odată cu demararea proiectului de exploatare minieră. Vizita a continuat cu o deplasare la Hop- Găuri, o zonă protejată care se întinde pe o suprafață de 4 hectare.
Oficialii s-au oprit și la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perimetrul proiectului de exploatare, un monument funerar circular care datează din perioada romană. Potrivit reprezentanților RMGC, anual, circa 500 de turiști vizitează acest obiectiv din Roșia Montană. A urmat o scurtă vizită a zonei protejate Carpeni după care delegaţia s-a deplasat la cariera Cetate unde mai bine de o oră au ascultat explicațile reprezentanților RMGC în ce privește proiectul minier. După vizita de la Cetate a urmat cea de la Piatra Despicată și Piatra Corbului. Ultima vizită a fost mina Cătălina Monulești.
După terminarea vizitei în perimetrul minier parlamentarii au avut şi o serie de întâlniri cu ONG-urile pro și contra proiectului minier. Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Vâlcov a spus înainte de întâlnirea cu ONG-urile pro proiectuluI. “Am venit aici să ascultăm pe toată lumea iar mâine(n.a. astăzi) ne vom întâlni și cu reprezentanți ai protestatarilor din Piața Universității pentru ca joia următoare să vină la București la audierile comisiei reprezentanții RMGC. Nu am venit aici să vă judecăm am venit să vedem ce este aici. Vrem să luăm o decizie în cunoștință de cauză, cu argumente pro și contra, nu ce vedem la televizor”.
Un eveniment nu tocmai plăcut a avut loc în momentul în care deputatul Remus Cernea, care este împotriva proiectului minier, a vrut să intră la discuțile cu ONG-rile pro proiectului. La apariţia sa, sute de oameni aflaţi în afara clădirii au început să îl huiduie şi să arunce cu mere şi pietre după el, scandând “Ieşi afară din Roşia Montană”. Doar intervenţia jandarmilor a făcut ca mulţimea furioasă să nu-l linşeze pe Cernea, care s-a ascuns într-o maşină a poliţiei, după care a părăsit zona. Cristian Albu, preşedintele sindicatului Viitorul Mineritului şi-a exprimat dezacordul vizavi de incidentul în care a fost implicat Remus Cernea, însă a precizat că deputatul a venit la Roşia Montană doar să provoace.
Miercuri după amiază la Câmpeni a avut loc un miting contra proiectului minier de la Roşia Montană unde au participat în jur de 800 de persoane. pe lângă locuitorii din Cîmpeni la miting au participat şi manifestanţi din mai multe localităţi din Cîmpeni. De asemenea, a venit și fostul deputat Corneliu Olar, alături de grupul de localnici din comuna Horea care au participat mai devreme cu câteva ore la protestul de la Albac dar şi Eugen David, liderul ONG-ului de la Alburnus Maior care este contra proiectului minier şi care a spus că a refuzat să se întâlnească cu deputații din Comisia Specială din Parlament deoarece aceștia nu au fost de acord să vină în mijlocul mulțimii și să-i asculte nemulțumirile și solicitările. Punctul culminant al mitingului a avut loc în momentul în care a Comisia parlamentară, prezentă miercuri la Roşia Montană, s-a întâlnit la un restaurant din localitate cu ONG-urile opozante proiectului. La întâlnirea cu parlamentarii a vrut să participe și fostul deputat PDL Corneliu Olar care a afirmat ulterior că i-a fost interzis accesul. Oamenii au rămas la poarta restaurantului aproape o oră și jumătate (cât au durat discuțiile din interior) iar la ieșirea parlamentarilor s-a produs o adevărată busculadă în care protestatarii au încercat să forțeze porțile închise pentru a ajunge în curte. Doar intervenţia promptă a jandarmilor a făcut să fie evitate unele incidente neplăcute. Jandarmilor au format un cordon prin care au ținut la distanță mulțimea astfel încât membrii comisiei să poată pleca.

Etichete: , , , ,

reclama