DESPĂGUBIRI DE 4 MILIARDE DE DOLARI PENTRU ROŞIA MONTANĂ

Directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat miercuri, că firma canadiană va da în judecată Guvernul român, cerându-i miliarde de dolari, în cazul în care, săptămâna viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capăt proiectului minier de la Roşia Montană, transmite publicaţia The Globe and Mail, citată de Agerpres.

„În cazul în care Camera inferioară (n.red. Camera Deputaţilor) respinge proiectul, vom transmite o notificare formală referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă pentru multiple încălcări ale tratatelor internaţionale privind investiţiile, în valoare de până la patru miliarde de dolari. Avem un caz solid şi vom face în aşa fel încât eforturile României de a atrage investiţii străine să aibă de suferit”, a declarat Jonathan Henry. El a mai spus că în cazul în care va fi lansată o acţiune juridică împotriva Guvernului român, se gândeşte să demisioneze „Eu sunt un director general care se ocupă de minerit, nu de procese”.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor. Declaraţiile premierului au provocat o cădere cu 53% a acţiunilor Gabriel Resources, care au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la valoarea de 65 de cenţi canadieni, în condiţiile în care, în 2011, se tranzacţionau la opt dolari.
Sursa: Agerpres.

Etichete: , , , , ,

reclama