MII DE PERSOANE ALĂTURI DE MINERII DIN ROŞIA MONTANĂ

Câteva mii de persoane protestează la Roşia Montană în semn de solidaritate cu cei 33 de mineri blocaţi în subteranul minei Cătălina Monuleşti încă de miercuri. Potrivit liderului Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, la Roşia Montană sunt aşteptaţi să ajungă aproximativ 5.000 de susţintări ai proiectului minier din mai multe comunităţi din Munţii Apuseni. Între timp minerii primesc mesaje de susţinere şi solidaritate din ţară.

Liderii minerilor din Valea Jiului și-au anunțat solidaritatea cu minerii din Roșia Montană și i-au vizitat pe ortacii aflați în subteran.
Adrian Jurcă, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului” a declarat că minerii din Valea Jiului sunt solidari cu confrații lor de la Roșia Montană și își anunță sprijinul în lupta acestora pentru locuri de muncă și redeschiderea mineritului: ”Cunoaștem foarte bine situația minerilor din întreaga țară. De aceea, suntem solidari cu confrații noștri din Roșia Montană pentru că știm cât de grea poate fi viața fără minerit. Din păcate minerii au fost întotdeauna obligați la gesturi extreme pentru a le fi auzită vocea. Nimeni în țara asta nu este cu adevărat preocupat de mineri și de viitorul mineritului, un sector extrem de important în economie până în anii 90. Noi îi reprezentăm pe cei peste 5.000 de mineri din Valea Jiului și îi anunțăm pe confrații noștri că suntem alături de ei și că suntem pregătiți să intrăm în această luptă pentru locuri de muncă și relansarea tradiției miniere”.
După o discuție de mai bine de o oră cu ortacii blocați în mina de la Roșia Montană, Ilie Silveșan, vicepreședinte al Sindicatului ”Muntele Valea Jiului” s-a arătat preocupat de soarta celor 33 de mineri blocați în subteran: ”Oamenii sunt obosiți, dar determinați să nu cedeze și să meargă până la capăt. Le înțelegem hotărârea. Minerii sunt oameni dârji. Dar aici nu este vorba doar despre acest lucru. Oamenii vor să se întoarcă la familiile lor, dar vor să aducă cu ei și un răspuns bun – că mineritul poate avea viitor la Roșia Montană. Nimeni nu îi poate condamna pentru acest gest. Sunt disperați pentru că lipsa locurilor de muncă îi condamnă la sărăcie. Astăzi am venit doar noi, cei de la vârful sindicatului nostru, dar mâine putem fi aici 5.000 pentru că minerii din Valea Jiului sunt cu sufletul la Roșia Montană”.

Sindicatul CHEMEX este alături de Roșia Montană

“Stoparea proiectului minier de la Roșia Montană anulează automat 500 de locuri de muncă create de RMGC în Roșia Montană și zeci de locuri de muncă create de ALS ROMÂNIA în laboratorul de la Gura Roșiei. Aceste cifre trebuie înmulțite cu numărul membrilor familiilor implicate, la care să adunăm toți agenții economici afectați (direct sau indirect) și, în cele din urmă, să calculam și sumele enorme de bani pierdute de bugetele locale sau de stat. Abia atunci vom vedea adevăratele pierderi ale unui proiect de asemenea mărime.
Se pare că, aceste date le-au „scăpat” celor care protestează împotriva Roșiei Montane și, cred cu tărie că, cei care au ieșit în stradă să susțină oprirea Proiectului au fost sau sunt plătiți (de asociații sau prin alocații/pensii de stat) sau aveau un serviciu stabil. Nu cred că o familie care trăiește din alocațiile copiilor sau din munca de zilier a protestat în stradă pentru ca cei din Roșia Montană să-și piardă locurile de muncă.
Știm, la rândul nostru, ce înseamnă să nu ai loc de muncă, să nu ai siguranța zilei de mâine. Nu putem trăi doar din declarații la TV sau din declarațiile de avere ale politicienilor. E inuman să anulezi șansa la o viață mai bună a unei comunități fără să le creezi alte alternative de dezvoltare durabilă socio-economică. Policienii noștri ar trebui să-și deranjeze costumele și să coboare între oameni să vadă care este adevărata situație și stare de spirit.
Probabil e nevoie de o nouă MINERIADĂ pentru a putea relansa mineritul în România. Poate că, abia atunci, Roșia Montană va fi ascultată.
Sindicatul CHEMEX este alături de minerii de la Roșia Montană și îi vom susține necondiționat în demersurile lor de a fi ascultați, de a face minerit la Roșia Montană. VOM LUPTA ALĂTURI DE EI”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Sindicatului CHEMEX, Raul Gomboș.

Sindicalistii din Dambovita sunt alaturi de minerii din Rosia Montana

“Fratii nostri din Rosia Montana au acum nevoie de noi, iar noi vrem sa le fim alaturi in lupta lor pentru locuri de munca. Minerii din Apuseni au acum sansa vietii lor, au un angajator care asteapta sa porneasca o mina. E cea mai mare mina de aur din Europa, iar noi, sindicalistii din judetul Dambovita, ca romani suntem mandri ca fratii nostri sindicalisti vor munci acolo. Sper sa auda apelul nostru din Dambovita cei care vor vota in Parlamentul Romaniei.
Locurile de munca sunt prioritatea Europei. Locurile de munca sunt oxigenul Romaniei si al Muntilor Apuseni. Ne solidarizam cu minerii de la Rosia Montana si le promitem ca vom fi alaturi de ei pana la capat. Ei nu au decat o singura sansa: mineritul. Acum ori niciodata.
Fratilor din Rosia Montana, noroc bun!
Ion Oproiu,
Presedintele Filialei Confederatiei Meridian Dambovita
Coordonatorul Aliantei intersindicale din Dambovita”.

Etichete: , , ,

reclama