RELANSAREA MINERITULUI ÎN EUROPA NU ESTE UN MOFT

După 30 de ani de pauză, în care nu s-a emis nici măcar un permis de explorare, Franța a decis că este timpul să profite de resursele de subsol pe care le are. Compania Variscan Mines a primit avizul autorităților și va demara explorări în zona localităților Sarthe și Mayenne, în Nord-Vestul Franței, pentru a stabili dacă se găsesc minereuri de zinc, cupru, plumb, aur și argint. Explorările vor fi efectuate pe o perioadă de cinci ani și presupun investiții de 11 milioane de euro, urmând ca apoi, dacă se va trece la exploatare, investițiile să ajungă la 300 de milioane de euro și să presupună crearea a 300 de locuri de muncă directe și 1500 indirecte, conform informațiilor furnizate de conducerea companiei.

Arnaud Montebourg, șeful nou-înființatului Minister al Relansării Economice, care de altfel a eliberat permisul de explorare, a declarat că Hexagonul trebuie să profite de șansa de a-și folosi propriile resurse de subsol, iar Franța să redevină o țară care își exploatează minele. De asemenea, CEO-ului Variscan Mines, Michel Bonnemaison, a declarat că redeschiderea minelor este importantă, având în vedere că industria franceză importă toate metalele de care are nevoie.
Interesant este că povestea celor de la Variscan se aseamănă oarecum cu Roșia Montană, având în vedere că în perimetrul de 205 kilometri pătrați afectat explorării se află mina Chantepie, care a funcționat între 1989 și 1992, și a cărei închidere bruscă a generat 300 000 de metri cubi de deșeuri contaminate cu cianură. Cu toate acestea, spre deosebire de Roșia Montană Gold Corporation, cei de la Variscan nu se vor atinge de acel perimetru, nu-l vor decontamina, fiind aflat în proprietatea companiei Total. De asemenea, a fost suficient ca directorul companiei Variscan să declare că o eventuală exploatare se va efectua folosindu-se tehnologii moderne, mai puțin poluante.
Totodată, spre deosebire de România, nu vom vedea protestatari pe Champs-Elysees, scandând în gura mare „Salvați Sarthe”. Francezii sunt conștienți că relansarea sectorului minier nu doar că va crea noi locuri de muncă, dar va produce materii prime atât de necesare industriei. De asemenea, au capacitatea de a realiza că tehnologiile folosite astăzi în minerit sunt moderne și mult mai puțin poluante, dar și mai sigure decât cele folosite în urmă cu 20 de ani, iar standardele de mediu mult mai ridicate.
Variscan Mines nu este singura companie care va demara explorări, o alta, Cominor, așteptând un răspuns pozitiv săptămânile acestea de la autoritățile franceze.
În timp ce restul statelor europene își exploatează resursele naturale, sau demarează strategii pentru reluarea acestor exploatări, în România asistăm la un adevărat circ pe tema Roșia Montană și protestăm ca să rămână aurul în subsol, acolo unde îi este locul. Occidentul se va dezvolta, iar noi vom rămâne tot mai mult în urmă.
Sursa: obiectiv.info

Etichete: , , , ,

reclama