ROȘIA MONTANĂ, ÎNTRE DEZNĂDEJDE ȘI SPERANȚĂ (IV)

În comuna Roșia Montană mina de stat s-a închis în 2006, pentru că era nerentabilă, iar Uniunea Europeană a cerut României să sisteze subvențiile pentru întreprinderi nerentabile, dacă vrea să devină stat-membru. De atunci, oamenii trăiesc mai mult cu speranța că o să repornească mineritul. Unii au mai plecat, alții au ieșit la pensie, dar mineritul tot nu a repornit și e tot mai greu. Compania minieră care propune redeschiderea minei a făcut disponibilizări, în luna martie. Circa 400 de persoane au rămas atunci fără loc de muncă. Firma Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care era principalul angajator din localitate, a luat această măsură extremă din cauză că proiectul minier așteaptă de 10 ani aprobare, fără un răspuns concret. Stirisireportajealba.ro continuă să vă prezinte reportaje din Roșia Montană. Cine sunt oamenii rămași pe drumuri, care sunt durerile și speranțele lor, în această localitate cu tradiție minieră?

Mignea Claudiu Daniel: “Sperăm să pornească mina, să ne putem angaja înapoi”

Mulți roșieni trăiesc cu speranța că mina va porni în cele din urmă, iar ei vor fi din nou angajați. Claudiu Mignea e unul dintre ei. „Am fost disponibilizat de la Roşia. Ne descurcăm din şomaj, ca servici altul de unde? Sunt căsătorit, am şi un copil. Trăim din ajutorul de şomaj. Cum poate primi un om vestea că a rămas fără loc de muncă? După 11 ani lucraţi la această firmă, dintr-o dată rămâi fără nimic, deși eu speram să mai lucrez multă vreme aici, dacă începea exploatarea. Sperăm să pornească mina, să ne putem angaja înapoi. De la zonă nu ne putem aştepta la altceva, că dacă nu se face minerit, alte locuri de muncă nu sunt, nu vine nimeni să facă investiții, să deschidă alte firme. De la cel care ne conduc țara avem aşteptări. Să facă ce trebuie, să aibă românii locuri de muncă. Eu susţin în continuare proiectul minier.”
Petaca Dorin: “Fără salariul din minerit, nu pot să-mi țin copiii la școală. Ce viitor îi așteaptă?”
„Am rămas fără loc de muncă, trăim acum din ajutorul de şomaj și nu pot să vă spun cât de greu ne descurcăm. Am familie, copii, trei merg la şcoală, avem nevoie de bani ca să îi ținem la școală. Dacă se lasă de școală, ce viață îi așteaptă? Mai merg şi lucru cu ziua dar găsesc greu de muncă, o zi da, trei nu. Să dea Dumnezeu să dea drumul la proiect, că trăim cu speranţa asta. Toţi suntem aşa. Opozanţii nu ne vizitează, nu le pasă de noi, nici nu le pasă dacă trăim sau murim. Maică Sfântă din cer, dă să fie bine pentru noi, să pornească mina, să avem unde lucra!”
Panţâr Gheorghe: „Să dea drumul la mină, să avem iar unde munci”
„Situaţia e foarte grea. Am cinci copii şi sunt şomer. Trăim din şomaj şi alocaţiile copiilor. Să deie Dumnezeu să pornească mina, să ne ieie înapoi, să ne deie de lucru, ca să avem din ce trăi cu copiii. Eu susţin mineritul. Oamenii de la noi sunt gândiţi, nu au bani să îşi întreţină familiile. Toată lumea de la Roşia sprijină proiectul ăsta minier. Să le spuneţi la guvernanţi să dea drumul la proiectul ăsta, să avem unde munci.”

Etichete: , , ,

reclama