SOLIDARITATE PENTRU ROŞIA MONTANĂ

Primăriile comunelor Ziduri şi Râmnicelu, din judeţul Buzău, au transmis mesaje prin care se solidarizează cu minerii din Roşia Montană şi cer, la rândul lor, repornirea mineritului. Reprezentanţii celor două administraţii spun că nu pot uita cum în 2012 minerii de la Sindicatul Viitorul Mineritului din Roşia Montană le-au sărit în ajutor şi au dezgropat din zăpezi sute de case şi au dus provizii celor afectaţi de ninsoareşi viscol. Vă prezentăm mai jos mesajele primite de la cele două primării din Buzău.

„Localnicii din comuna Ziduri, jud. Buzau, doresc sa le transmita minerilor din comuna Rosia Montana, jud. Alba, ca sunt alaturi de ei si ca spera ca totul se va rezolva cu bine. Am vazut ca sunt disperati si unii dintre ei chiar s-au blocat in subteran, cerand autoritatilor sa ii ajute sa aiba in continuare locuri de munca in minerit, prin pornirea proiectului minier din localitate. Este o drama ceea ce traiesc ei si nu putem ramane indiferenti, ca romani si ca oameni. .
Ne amintim de minerii de la Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana care, in ianuarie – februarie 2012, cand am trait cea mai grea iarna din ultimii 50 de ani, au sarit in ajutor la deszapezirea mai multor localitati din judetul Buzau. Impresionati de imaginile pe care le-au vazut la televizor, acesti oameni si-au riscat vietile si au infruntat codul portocaliu de viscol si ninsori pentru a veni in ajutor buzoienilor. Au scos la lumina peste 100 de case ingropate in zapezi si au adus provizii de apa, conserve si paine. Acum e randul nostru sa ne aratam solidaritatea. Noi nu putem veni acum la Rosia Montana sa fim alaturi de ei, asa cum am vrea, dar dorim sa transmitem autoritatilor ca sustinem demararea mineritului in localitate, pentru ca acesti oameni sa aiba de lucru, pentru ei si copiii lor.
Oamenii din comuna noastra se indeletnicesc mai ales cu agricultura, avem teren agricol dar in rest nu sunt alte activitati in zona. Trebuie sa recunoastem ca o ducem greu, oamenii isi duc traiul cum pot, muncesc mult si nu reusesc decat sa aiba din ce trai. Dar ne descurcam cum putem si ne bucuram ca macar avem pamantul roditor care ne permite sa facem agricultura. Nu avem investitori privati la noi in localitate, desi ne-am dori, dar nimeni nu investeste. La fel ca noi sunt multe alte localitati din Romania, care ar avea mare nevoie de investitii private, dar nu investeste nimeni. Pe de alta parte, Rosia Montana are norocul unei mari investitii private, al unei firme care este in zona de peste 10 ani, din cate am auzit. Oamenii din Rosia Montana nu pot face agricultura, pentru ca nu au terenul potrivit, dar pot face minerit, asa cum au trait si stramosii si parintii lor. Daca au aceasta sansa, acesti oameni ar trebui sa fie lasati sa faca minerit, daca asta este ceea ce isi doresc, daca la asta se pricep si daca au si un investitor care sa finanteze mina respectiva.
Cand fiecare localitate din Romania va face tot ceea ce poate pentru a beneficia de pe urma resurselor pe care le are, pentru a se dezvolta si pentru a da oamenilor de lucru, atunci cu siguranta ca Romania si toti romanii o vor duce mai bine.
Noi, locuitorii comunei Ziduri, suntem solidari cu minerii de la Rosia Montana, le dorim multa sanatate si locuri de munca in minerit!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!”
Nicolae Nedelcu,
Viceprimar, Comuna Ziduri
Jud. Buzau

„Localnicii comunei Ramnicelu nu pot asista nepasatori la framantarile si dificultatile prin care trec minerii din Rosia Montana. Le intelegem nevoia de a munci in minerit si ii respectam pentru ca nu si-au tradat meseria pe care au invatat-o de doua milenii incoace.
Suntem recunoscatori minerilor de la Sindicatul Viitorul Mineritului Rosia Montana care, in cea mai dura iarna din ultima jumatate de secol, in ianuarie 2012, ne-au sarit in ajutor. Ortacii din Apuseni au luptat cu frigul extrem si cu ninsorile pentru a ne veni in ajutor, dezgropand casele din zapezi si aducandu-ne apa si alimente. Acum ii stim in mare dificultate si vrem sa le transmitem intreg sprijinul nostru. Suntem cu sufletul alaturi de ei si le transmitem autoritatilor responsabile sa porneasca mineritul in Apuseni fara intarziere!
Rosia Montana are resurse pe care alte localitati nu au norocul sa le aiba, si au si finantare pentru mina de acolo. Rosienii, mineri de generatii intregi, ar trebui sa fie norocosi ca pot avea in sfarsit ce munci. Dar nu e asa. Inca nu sunt lasati sa munceasca intrucat proiectul minier nu a demarat, iar fiecare zi de intarziere agraveaza starea economica si sociala a localnicilor, a semenilor nostri din Rosia Montana.
Daca tot se tot invoca poluarea cu cianura si punerea in pericol a sanatatii populatiei, cei care protesteaza impotriva exploatarii de ce n-o fac si pentru “cianurile” din alimentele si bauturile pe care le consumam zinic?
Nu suntem experti in date tehnice, dar cei care au facut-o pana acum pe media, au demonstrat si ne-au convins ca nu exista niciun pericol. Exploatea miniera in zona trebuie să fie acceptata de toata lumea, in conditiile stabilite prin acest proiect.
Suntem alaturi de minerii de la Rosia Montana, le dorim sa le fie bine, le dorim sa ajunga sa faca iarasi minerit si le dorim NOROC BUN, asa cum spun ei in mina! Si le multumim inca o data pentru gestul lor de omenie, pe care nu l-am uitat.
Doamne ajuta!”
Dumitru Stanciu,
Primar, Comuna Ramnicelu
Jud. Buzau

Etichete: , , , , ,

reclama