COMUNICAT DE PRESĂ

Direcția de  Asistență Socială  din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, bulevardul Republicii, nr.26, județul Alba,  a derulat, începând cu data de 1.08.2019, proiectul ”La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba Iulia”  Cod proiect 125682 co-finanţat  din ”Programul Operațional Capital Uman 2014-2010”, în baza contractului de finanţare POCU nr. POCU/436/4/4/125682,  încheiat cu  Ministerul  Fondurilor Europene  prin OIR-POSDRU Regiune Centru. Valoarea totală a proiectului 2.727.510,31 lei, din care contribuția  proprie a Direcției de  Asistență Socială  Alba Iulia  54.691,71 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național 354.434,77 lei și valoare eligibilă nerambursabilă din fonduri europene 2.318.383,83 lei.

Obiectivul general: Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile (vârstnici) din Alba Iulia prin furnizarea unor servicii integrate de îngrijire la domiciliu, de recuperare medicală, consiliere socială, juridică și psihologică. Obiectivul principal constă în înființarea unei unități de îngrijire la domiciliu, cuprinzând activități de dotare cu mobilier, echipamente si materiale; activități de perfecționare profesională a personalului implicat în furnizarea serviciilor și  activități de ingrijire la domiciliu, de bază și instrumentale ale vieții de zi cu zi, pentru 165 de persoane vârstnice dependente din municipiul Alba Iulia.

Obiectivele specifice ale proiectului:

O.S.1 – cresterea capacitatii administrative prin infiintarea unei unitati  de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice dependente din municipiul Alba Iulia, prin dotarea cu echipamente, mobilier si  materiale necesare furnizarii serviciilor integrate  de ingrijire la domiciliu, consiliere  juridica, informare sociala si recuperare medicala (consiliere psihologica si kinetoterapie)

O.S.2 –  recrutarea unui grup țintă de 165 de persoane varstnice dependente care vor beneficia de activități de ingrijire la domiciliu, consiliere  juridica, informare sociala si recuperare medicala (consiliere psihologica si kinetoterapie)

O.S.3 –  furnizarea  servicii sociale cu caracter primar constând in evaluarea nevoilor, informare si consiliere socială  a minim 165 de persoane vârstnice;

O.S.4 – furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu in sistem integrat, prin sprijin la activitatile de baza si instrumentale ale vietii zilnice,  recuperare medicală prin servicii de kinetoterapie,  informare si consiliere juridică, consiliere psihologica.

Grup țintă:

-165 persoane, femei si barbati, persoane care au implinit varsta de 65 de ani, aflate in situatii de dependenta si/sau in risc de exclusiune sociala, care au domiciliul sau resedinta in municipiul Alba Iulia si care doresc sa beneficieze de servicii de ingrijire la domiciliu;

– 9 specialiști din echipa pluridisciplinara a proiectului au  participat la cursuri de perfecționare ( un curs anual, două cursuri/proiect);

– 7 ingrijitori la domiciliul au participat la  un curs  de prim ajutor și unul de dezvoltare personală.

Principalele activităţi ale proiectului au fost: managementul proiectului, înfiintarea unitatii de ingrijire la domiciliu, furnizarea de servicii prin unitatea de ingrijire la domiciliu pentru 165 de persoane varstnice beneficiare de servicii de ingrijire la domiciliu, din care cel putin 95 de beneficiari s-au asigurat servicii de: informare si consiliere juridica, consiliere psihologica si servicii de kinetoterapie.

Prin implementarea proiectului s-au obţinut următoarele rezultate:

  • dotarea unitatii de ingrijire la domiciliu: obiecte de mobilier, echipamente, materiale necesare desfasurarii in bune conditii a proiectului;
  • 1 serviciu nou infiintat și licențiat.
  • 2 cursuri pentru 9 specialiști implicati in furnizarea serviciilor sociale perfectionati un 1 curs de prim ajutor pentru 7 ingrijitori la domiciliu și unul de dezvoltare personală.

Prin  Proiectul  ” LA TINE ACASĂ, ÎNGRIJIRE SOCIALĂ LA DOMICILIU ALBA IULIA” s-a înființat și licențiat un serviciu social nou de îngrijire bătrâni la domiciliu, care se adaugă celorlalte servicii sociale pe care Direcția de Asistență Socială Alba Iulia le oferă cetățenilor orașului.

Măsurile de informare si publicitate pentru proiect au fost: afise, flyer-e, articole de presă, pagina web, promovare în rețele de socializare. Astfel, s-a realizat si distribuit un numar de 20 de afise amplasate în cartiere ale Municipiului Alba Iulia – Micesti, Barabant, Oarda, La Recea, Paclisa, Cetate, Centru, Ampoi etc, in apropierea statiilor de autobuz ale serviciului de transport public de persoane, pe panourile publicitare din fata Spitalului Judetean din Municipiul Alba Iulia, pe panourile de informare a clinicilor private de sanatate sau la cabinetele medicilor de familie, ale Casei Judetene de Sanatate, etc). S-au împărțit un numar de 200 de flyer-e, în perioada de desfășurare a evenimentelor social-culturale organizate de UAT a Municipiului Alba Iulia. Prin intermediul acestor afise şi flyer-e s-a făcut publică, activitatea serviciului de îngrijire la domiciliu, campania de recrutare a grupului tinta, prin care s-a urmărit înscrierea unui numar de 165 persoane varstnice în grupul țintă, persoane de peste 65 ani din Municipiul Alba Iulia, pe o perioada de 33 luni.

S-au întocmit  articolele de presa în ziarul local, prin care s-a comunicat lansarea proiectului, etapele intermediare, oportunitatea de a participa la campania de recrutare si s-a facut promovarea obiectivului general al proiectului, precum si a serviciilor integrate de îngrijire la domiciliu, de recuperare prin kinetoterapie, socio-profesionala, consiliere socială, psihologica, juridică și de informare adecvate nevoilor specifice, adresate vârstnicilor din Municipiul Alba Iulia.

S-a realizat deasemenea un spot publicitar la Radioul Local al orasului. Prin intermediul acestei măsuri de publicitate, informatia ajunge către ascultătorii de radio si urmareste promovarea scopului proiectului de a preveni situațiile de dificultate si dependență în vederea menținerii persoanelor vârstnice în mediul propriu de viață și creșterea calității vietii acestora.

Promovarea proiectului și a serviciilor integrate de îngrijire la domiciliu sa realizat și în mediul online – retele de socializare, inclusiv prin crearea unei pagini web a acestui serviciu.

Transparenta proiectului a fost realizată astfel încât să promoveze permanent scopul furnizarii serviciilor sociale de ingrijire la domiciliu.

Pentru dotarea ingrijitoarelor s-au achizitionat: halate, măști de protectie, mănuși latex, gel antibacterian si dezinfectant, genți medicale;

Beneficiarii proiectului au primit următoarele pachete de produse, servicii și tichete:

  1. 165 pachete cu produse de îngrijire personală beneficiarilor Proiectului ,,La Tine Acasă, Îngrijire Socială la Domiciliu Alba Iulia, cu următoarele produse: Fețe de masă mușama; halate de baie; lenjerii de pat; papuci baie; pilote; prosoape baie.
  2. 165 pachete cu produse de curățenie beneficiarilor Proiectului ,,La Tine Acasă, Îngrijire Socială la Domiciliu Alba Iulia, cu următoarele produse: detergent rufe automat; set curățenie -galeată, mop, mătură, făraș; dezinfectant multisuprafețe bucătărie; detergent universal mobilă; dezinfectant fără clor pardoseli; dezinfectant anticalcar wc; carucior pentru piață; organizator medicamente; săpun antibacterian 3/set; șampon și gel de duș; șervețele umede igienă corporală; șervețele umede multisuprafețe; detergent vase; bureți de baie pentru igienă personală; tablete curățare activă proteze dentare; gel antibacterian și dezinfectant; materiale igienă unică folosință (scutece, aleze, combinezoane, botoșei, topere, saltele, etc.).
  3. 165 tichete valorice pentru beneficiari ai Proiectului ,,La Tine Acasă, Îngrijire Socială la Domiciliu Alba Iulia.
  4. 165 beneficiari ai Proiectului ,,La Tine Acasă, Îngrijire Socială la Domiciliu Alba Iulia” au primit serviciu extern de curatenie si igienizare a locuintei.

Pentru desfășurare a activităților medicale și de kinetoterapie s-au achiziționat și utilizat: bastoane, scaune rulante, cârje, termometre, tensiometru, glucometru, benzi elastice circulare, mingi de mana din spuma, seturi de greutati mâini și picioare, ulei de masaj.

Pentru activitățile de consiliere psihologică s-au achiziționat și folosit teste psihologice pentru evaluarea clinica a persoanelor varstnice.

Până în prezent s-au atins toate obiectivele asumate prin proiect.

Serviciul nou creat a dus la îmbunătățiri în calitatea vieții vârstnicilor, fiind foarte solicitat de aceștia; a  trecut în organigrama Direcției de Asistență Socială cu susținere viitoare din bugetul local.

Manager proiect

Cristescu Adela Tania

Etichete: , , , , ,

reclama