DACĂ AR CANDIDA, DNA AR IEŞI DIN PRIMUL TUR

Dacă printr-o minune legislativă DNA-ul ar putea desemna, şi susţine evident, un candidat la prezidenţialele din noiembrie, acesta ar câştiga detaşat din primul tur. E suficient să ne uităm la audienţele tembeliziunilor din ultima vreme şi la feţele satisfăcute ale românilor când văd dosarele grele scoase de la naftalină ca să ne dăm seama că este o ipoteză perfect viabilă.

Cu puţin înainte de începutul campaniei electorale pentru prezidenţiale au ieşit la iveală tot felul de dosare babane. Microsoft, EADS, despre care procurorii nu spun încă foarte multe, retrocedările de zeci de mii de hectare de pădure, iar mai nou traficul de influenţă al lui Hrebenciuc şi Şova. Sincronizarea a fost aproape perfectă, cu scopul de a le tăia din elan politicienilor, care visează deja la epoca post-Băsescu şi la râurile de lapte şi miere ce vor curge după plecarea acestuia de la Cotroceni. Până una alta din miere se pare că se va alege decât praful. Şi în curând sediul de campanie va trebui mutat, pentru mulţi oameni politici, în birourile procurorilor anticorupţie.
Nu putem şti cât de reale sunt acuzaţiile oamenilor legii, pentru că nu-i aşa primează prezumţia de nevinovăţie iar politicienii noştri nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase. Pe de altă parte la cât de grave sunt faptele puse în seama acestora este greu de crezut că sunt făcături în totalitate. Trebuie să fie ceva ceva adevărat în toată povestea de s-a încumetat DNA-ul să dea iama în ei de la mic la mare şi fără nicio reţinere de apartenenţă politică.
În dosarul Microsoft a fost simplu: i-au luat la purecat pe toţi cei care au semnat vreun act. Şi bine au făcut. La o şpagă de 20 de milioane de dolari amerciani, cu repetiţie după zece ani, ar trebui să îi caute şi pe Lună după bani, case şi maşini. Iar după ce îi dovedeşte pe hoţi să îi condamne la muncă silnică pe viaţă la canalul Dunăre-Marea Neagră ori să îi atârne cu capul în jos în fum de ardei iute ca pe vremea fanarioţilor.
Celălalt, cu EADS, e în fază incipientă, dar m-aş mira să nu apară şi de acolo o grămadă de combinatori, care au bagat la buzunar milioane de euro. Din banii noştri evident, că doar nu or fi proşti să îşi cumpere case şi maşini prin străinătăţuri din banii de salariu. Că doar îs bugetari amărâţi.
Pădurea, mai precis zecile de mii de hectare retrocedate ilegal, potrivit procurorilor, are potenţial maxim. Cum Dumnezo să furi atâta amar de pădure? Echivalentul unui judeţ întreg. Înţeleg că unii, drujbele Celui Prea Înalt, taie într-o mare veselie tot ce prind de vreo 20 de ani. Dar să furi pădure de sute de milioane de euro mi se pare strigător la cer. Că de nesimţirea politicienilor mioritici care au organizat manevra asta nu are rost să mai discutăm. Sunt convins că ei se cred nevinovaţi.
La fel de nevinovaţi ca şi Hrebenciuc şi Şova discutând despre graţiere şi amnistie. Asta a fost cireaşa de pe tort. În plină campanie DNA-ul îl ia la întrebări pe purtătorul de cuvânt al Pesedeului, partid aflat la putere. Tupeu domnle, tupeu de procurori nerecunoscători, care au uitat că Viorel a semnat pactul de coabitare şi a pus-o pe Codruţa şefa DNA-ului. Muşcă mâna care i-a hrănit. O fi pe bune, o fi vrăjeală să bage frica în pesedei… Om vedea mai încolo. Până una alta îs speriaţi toţi ca de bombe şi, cel puţin pentru o perioadă, vor fi obligaţi să spună doar adevărul. De frica interceptărilor, nu din convingere.
Revenind la titlu sper că DNA-ul să facă toate mişcările astea din pură convingere, adică i-au prins pe hoţi şi acum vor să îi bage la puşcărie, şi nu împinşi de la spate de cine ştie cine. Că e frumos peisajul cu potârnichile care fug care încotro. Iar data viitoare să propună un prezidenţiabil, verificat temeinic în prealabil, că are toate şansele să facă economie nişte bani la buget. Ar ieşi din primul tur.
Să nu uităm că şi băjeţii cu ochi albaştri au rolul lor. Doar nu vă imaginaţi că fură politicienii într-o zi cât câştigă ei într-o viaţă întreagă şi ei, fraierii, nu se autosesizează. Să vedem fraţilor cum drac o făcut ăsta atâţia bani? Hai la o documentare mică şi noi. Măcar să nu ne ţină de proşti!

Etichete: , , , , , , , , ,

reclama