ÎNGRIJIREA ÎN PERIOADA SARCINII

Ideea venirii pe lume a unui bebeluş este cu siguranţă cea mai măreaţă şi pură senzaţie pe care o poţi avea ca femeie. Pe lângă sentimentul de bucurie pe care-l emană acest eveniment, trebuie să ai grijă de tine ca mămică şi să-ţi protejezi copilaşul încă din burtică!

Aşadar, începem cu îmbrăcămintea, care trebuie să fie una foarte uşoară, de preferat din bumbac şi mare atenţie, nu te încorseta sau purta curele sau centuri. Evită tocurile şi înlocuieşte încălţămintea înaltă cu pantofi comozi cu talpă foarte joasă. Pe timpul rece alege hăinuţele din lână moale sau mohair.

O atenţie deosebită în timpul sarcinii trebuie acordată şi unor substanţe care sunt evident nocive pentru făt, ca atare trebuiesc evitate.

Nicotina – chiar dacă nu determină malformarea fătului, are însă efecte asupra creşterii acestuia! Fumatul în timpul sarcinii poate duce la naşterea prematură.

Alcoolul – dacă este consumat frecvent în timpul sarcinii, copiii născuţi din mame care au băut alcool chiar şi moderat pot avea sindromul ce se caracterizează prin trăsături faciale particulare, defecte cardiace, tulburări de comportament, retard mental – sindromul fetal indus de alcool.

Tetraciclina – cunoscută drept fiind un puternic antibiotic, trece bariera placentară şi se depune la nivelul oaselor fătului, determinând retard de creştere a oaselor lungi. Plus, tetraciclina poate duce la defecte ale smalţului dentar.

Metotrexatul – poate determina fătului malformaţii scheletale şi renale, plus efecte cardiace.

Nu sunt interzise vitamina C şi cremele cu protecţie solară, exfolianţii.

Pentru că utilizarea cremelor cosmetice poate afecta calitatea sarcinii prin absorbţia lor în sânge, ca atare trebuie evitaţi Retinoizii! Cel mai bine este să utilizaţi cremele naturale sau cele pe bază de apă termală. Rigure şi eficiente sunt cremele realizate acasă cu produse care se regăsesc fără doar şi poate în bucătăria orcărei gospodine!

Dacă eşti o doamnă cochetă care face des vizite salonului de înfrumuseţare şi îngrijire corporală, evită peelingurile cu acizi de orice fel şi laserul.

Vopsitul părului – în timpul sarcinii, vopsitul părului este indicat să se realizeze doar în timpul primului trimestru de sarcină şi să nu stea mai mult de 10-15 minute în vaporii emanaţi de acest produs cosmetic. De eviat este şi permanentul.

Cremele anticelulitice pot fi înlocuite cu drenante sau diferite extracte de ceai verde, iederă. Dar cele mai bune opţiuni rămân masajul şi gimnastica pentru menţinerea siluetei. În cazul apariţiei acneei, ca urmare a producţiei crescute de testosteron din timpul sarcinii, medicii apelează la substanţe care nu sunt nocive pentru făt, precum preparate cu zinc sau vitamina C, aplicate local.

Surprinzător, soia, deşi cunoscută ca fiind un produs natural şi multe tinere mămici folosesc soia ca substanţă prezentă în produsele de îngrijire corporală, aceasta se pare că are efecte negative asupra pielii, accentuând petele întunecate (cloasma), datorate gravidităţii.

Etichete: , , , , ,

reclama