FESTIVALUL NAȚIONAL DE ARTĂ DRAMATICĂ PENTRU LICEENI ”RADU STANCA” – EDIȚIA 2015

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” desfășurată la Sebeș în perioada 24-26 aprilie 2015 a constituit o sărbătoare a performanței și a excelenței artistice, dar și un spațiu de întâlnire cu profesioniști de excepție care fac din teatru un ”modus vivendi”.

Festivitatea de deschidere ce a avut loc în prezența domnului primar Alexandru Dăncilă, dlui prof. Eugen Bobar, directorul Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș și dlui prof. Constantin Șalapi, director al Centrului Cultural ”Lucian Blaga” a continuat cu concursul de interpretare dramatică a trupelor de elevi-actori ce au reprezentat școli de elită din București, Câmpeni, Fălticeni, Mangalia, Roman și Sebeș.
Performanțele artistice ale liceenilor au fost evaluate de un juriu prezidat de distinsa actriță a Teatrului Național din București, doamna Magda Catone. Alături de ea, s-au aflat realizatoarea Manuella Popescu (Radio România), actrița Amalia Pop (Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba-Iulia) și criticul de teatru și film, Rareș Tileagă.
Jucate în registru comic sau grav, spectacolele prezentate de actorii care au lăsat uniforma pentru costumele de scenă au dezvăluit uimitoare resurse de talent și sensibilitate răsplătite generos cu aplauzele publicului-spectator.
Cele două zile de concurs au fost urmate de ”lecția de actorie” a invitatei de onoare a festivalului constituind un emoționant spectacol de muzică și poezie susținut de actrița Magda Catone și de tânărul chitarist, Iosif Constantinescu.
Festivitatea de premiere a încheiat solemn seria evenimentelor desfășurate pe scena Centrului Cultural ”Lucian Blaga” prin decernarea următoarelor premii:
MARELE PREMIU și TROFEUL FESTIVALULUI – trupa GONG, coordonator Cătălina Bostan (ROMAN) pentru spectacolul ”Satul electronic”
PREMIUL I – trupa COLB, coordonator: prof. Tereza Cândea (Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș) pentru spectacolul ”Cafeaua domnului ministru”
PREMIUL AL II-LEA – trupa ”Arthesium”, coordonator: Cosmin Cornici (Colegiul Național ”Spiru Haret” București) pentru spectacolul ”Ursul”.
PREMIUL AL III-LEA – trupa ”Dor fără sațiu” coordonator: prof. Dora Lazăr (Liceul Teoretic ”D. Bolintineanu” București) pentru spectacolul ”O creangă de liliac alb în ianuarie”.
Mențiune – trupa ”Birlic” coordonator: prof. Gheorghe Dascălu (Colegiul Național ”Nicu Gane” Asociația ”Fălticeni Cultural”) pentru spectacolul ”Welcome America”
PREMIUL SPECIAL al juriului – trupa ”Thaliamar” coordonator Aura Stuparu (Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia) pentru spectacolul ”Oglinda”.
PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE FEMININĂ – Andreea Jurj, Iuliana Danciu (C.N.A.I’s STAGE, Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni) coordonator prof. Sanda Bold pentru rolurile din spectacolul ”Cum să devii nesimțit …”
PREMIUL SPECIAL PENTRU INTERPRETARE MASCULINĂ – Cristian Oană (”COLB”), Andrei Anghel (”Arthesium”)
PREMIUL PENTRU SCENOGRAFIE – Trupa ”GONG”
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN AFIȘ – Trupa ”Arthesium”
Succesul celei de-a cincea ediții a festivalului ”Radu Stanca” a fost asigurat nu numai de calitatea participanților și de profesionalismul invitaților, ci și de elevii voluntari coordonați de doamnele prof. Ana Fântână, Georgeta But, Lucia Dreghiciu, Mihaela Dobromir și Diana Ștefan care s-au implicat în organizarea evenimentului.
Mai mult decât un eveniment cultural, cea de-a cincea ediție a festivalului a fost o întâlnire de suflet cu oameni de o extraordinară delicatețe, eleganță și profunzime dublate de o inepuizabilă energie care pot constitui modele de viață.
Inițiat de trupa COLB, Festivalul Național de Artă Dramatică ”Radu Stanca” organizat de Colegiul Național ”Lucian Blaga”, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural ”Lucian Blaga” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba și Teatrul de Păpuși ”Prichindel” a instituit o tradiție a valorii axată pe valențele formative ale educației prin teatru.
Scriindu-și povestea din 2010, Festivalul Național de Artă Dramatică pentru liceeni ”Radu Stanca” se îmbogățește an de an cu experiențe de neuitat menite să-i inspire pe adolescenți în alegerea teatrului ca alternativă educațională ce cultivă atitudini și valori etern- valabile.

Director de festival,
prof. Tereza Cândea

Etichete: , , , , ,

reclama