CUM ÎŞI BATE JOC STATUL DE FRAIERII DIN PROVINCIE

Scandal cât casa. În curând. Pentru că onor statul român îşi cam bate joc de fraierii ăia din provincie de fiecare dată când poate face asta. Iar exproprierile sunt ocazia perfectă. Din informaţiile pe care le avem cea mai mare bătaie de joc este cu exproprierile pentru tronsonul de cale ferată Coşlariu-Simeria. Şi e bătaie de joc pentru că se dau sume infime pentru suprafeţe imense de teren. Nu e doar cazul proprietarilor persoane fizice ci şi a primăriilor.

Nu contestă nimeni utilitatea modernizării căii ferate sau a construcţiei autostrăzii Sebeş-Turda. Se presupune însă că statul oferă despăgubiri juste pentru terenul pe care îl expropriază. Ori numai just nu se poate numi un tarif de 0,4 lei/mp de teren. Chiar dacă e în extravilan. Am citit lista şi am văzut nişte preţuri de toată jena. Cum să spui tu statul român că despăgubeşti cu trei mii şi ceva de lei o suprafaţă de aproape 9 mii de metri pătraţi de teren? Plus că ai un lot de câteva mii de metri şi vine statul şi spune că are nevoie de 10,15,20 de metri pătraţi. Te mai forţează să îl împarţi în două loturi, să faci ridicări topografice şi să plăteşti o grămadă de bani la cadastru.
Cu exproprierile de la autostradă e cam la fel. Pentru că unor funcţionari din ministere le-a fost lene să consulte liste cu valoarea terenurilor agreată de finaţe şi unde există valoarea reală a acestor terenuri. Dar ce să faci dacă unii îşi iau salariile degeaba.
Mă aştept la un val de procese. Atât din partea oamenilor cât şi a primăriilor. Pentru că îmi este greu să cred că primarii vor asista impasibili şi vor accepta câteva sute sau mii de lei pentru hectare întregi de teren. Sau că oamenii vor ceda fără luptă pământul pentru câţiva arginţi. Puţini.

Etichete: , , , ,

reclama