ILIE ŞI … BANII DE LA PRIMĂRIE

Acum câteva luni vă povesteam de aventura unui primar din Alba cu inspectorii Curţii de Conturi. Ilie Tomuş, primar de prin Şibot, tocmai avusese o întâlnire contondentă cu doi inspectori care i-au luat la verificat documentele financiar-contabile. Surpriza a fost mare. De vreo 870 de mii de lei. Bani pe care tovarăşul primar a primit sarcină să îi recupereze. Nu ştiu dacă are de unde, dar ceasul ticăie şi mai are la dispoziţie numai câteva zile până când trebuie să trimită celor de la Curtea de Conturi ce şi cum a făcut cu prejudiciul ăla. Noi am auzit că nu a recuperat niciun leu şi că dă cam des cu subsemnatul prin nişte birouri din Alba Iulia unde nu ţi se serveşte cafeaua.

Când am citit prima dată raportul Curţii după controlul făcut la primăria din Şibot am crezut că cineva face mişto de mine. Totul era halucinant, ca într-un roman de Kafka. Bani plătiţi unor firme fără factură, facturi de zeci de milioane pentru produse se curăţenie, sute de kilograme de cuie cumpărate, lucrări care nu existau, o maşină de pompieri cumpărată pentru că aşa a vrut primarul şi lista poate continua.
Am luat documentul la verificat. Avea ştampila şi semnăturile celor care fuseseră în control, avea număr de înregistrare şi m-am convins că e autentic. După ce am citit toate cele aproape 70 de pagini, am mai stat câteva ore să fac socoteala banilor sifonaţi din primărie. Şi uite aşa am ajuns la vreo 870 de mii de lei, bani numai buni pentru o comună care vrea să se dezvolte cât de cât. Sau dacă nu se poate dezvolta măcar să rămână pe linia de plutire.
După ce am scris despre toate aceste manevre şi şmecherii, prin care banii din buget au făcut aripi spre alte buzunare, reacţia primarului a fost că va sesiza poliţia că am intrat prin efracţie în primărie şi i-am furat raportul din seif. Stai liniştit Ilie tată că noi nu furăm. Niciodată. Dacă ai fost aşa convins că am furat de ce nu ne-ai reclamat la poliţie? Că numai aşa aveai ocazia să te faci de cacao. Din nou.
Revenind la isprăvile acestui Prâslea cel voinic, nu putem să nu ne mirăm de ghinionul lui, mai ales că acum îi zăngăne nişte cătuşe pe la urechi, vorba ceia „şapte lanţuri şi-o cătuşă mă ţineau legat de uşă”. Păi cum să nu fie ghinion dacă nu te-a interesat să recuperezi nişte miliarde de lei vechi de la cei cărora le-ai dat teren în concesiune şi au venit intelighenţii de la Curtea de Conturi să te ia la rost? Curat ghinion coane Iancule! Şi tot indivizii ăia îţi mai dau şi termene să recuperezi banii. Toţi banii. Ei aici deja începem să ne distrăm. Pentru că termenul de recuperare este 31 ianuarie. Luna asta, anul acesta.
Evident că lovelele nu au fost aduse înapoi în buzunarul comunei. Trist este că Iliuţă spune exact invers, cum că de fapt şi de drept el a recuperat aproape toţi leii, însă cred că au uitat drumul pentru că în contul primăriei din Şibot nu au ajuns. Ceea ce e de-a dreptul nasol. Pentru el. Avem şi raportul ăsta, în care se scrie cu negru pe alb că toţi cei 870.000 de lei musai trebuie să fie în cont până la sfârşitul lunii ianuarie 2014. Poate iar trimite poliţia şi procuratura peste noi să ne întrebe de unde îl avem. Nu că ne-am speria. Doamne feri! Nu noi trebuie să scoatem din pământ din iarbă verde banii. Alţi copii din alte blocuri.
Până una alta noi să fim sănătoşi. Şi să dormim sănătoşi. Nu ca ăia care au sifonat şi acuma au coşmaruri…

Foto: primaria-sibot.ro

Etichete: , , ,

reclama