PRIMUL DINO PARC DIN ROMÂNIA

Judeţul Braşov îşi îmbogăţeşte gama de servicii turistice, prin completarea ofertei de agrement cu un nou parc recreativ tematic. Prin finalizarea proiectului „DINO PARC”, după exact trei ani de la semnarea contractului de finanțare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, turiștii se vor distra, dar se vor și informa despre viața dinozaurilor de acum câteva milioane de ani. Proiectul, finanţat din bugetul Regiunii Centru alocat pe Domeniul major de intervenție 5.2, al Programului Operațional Regional 2007-2013, are o valoare totală de circa 5 milioane euro, din care 50% o constituie suma nerambursabilă solicitată pentru crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice.

Proiectul „Dino Parc” este localizat la Râşnov, foarte aproape de Cetatea Râșnov, obiectiv promovat intens de municipalitate și care beneficiază, la rândul său, de un proiect de investiții pentru facilitatea accesului turistic. De fapt, atât administrația publică locală, cât și membrii mediului de afaceri intenționează să conlucreze, pentru promovarea tuturor oportunităților de recreere din zona Râșnov, văzută ca un pol turistic adiacent municipiului Brașov, dar și mult mai cunoscutei Văi a Prahovei.
Cererea de finanțare pentru ”Dino Parc” a fost depusă de către SC HCR SRL din Sfântu Gheorghe, prin care s-au solicitat spre finanţare nerambursabilă circa 11,60 milioane lei. Prin implementarea acestui proiect, beneficiarul a urmărit diversificarea sortimentală a produselor turistice şi introducerea a 6 categorii de produse turistice noi. Parcul recreativ tematic este prevăzut cu foișoare de observație și studiu, amplasate în arbori, foișoare dotate cu mini-biblioteci, în care vizitatorii pot găsi informații despre creaturile preistorice. Acum, în păduricea de lângă Cetatea Râșnov există 45 de exponate cu dinozauri, realizate conform celor mai recente date științifice, tiroliene, locuri de joacă pentru copii, magazin de suveniruri și multe alte lucruri inedite pentru turiștii români sau străini, mai mici, sau mai mari…
În cadrul acestui parc tematic se vor realiza prezentări video, într-o sală de cinema special amenajată și vor fi susţinute ședințe de laser-shooting, cu tematica animalelor preistorice. Copiii se vor putea distra, iar părinții lor să se relaxeze, urmărind spectacole cu momente din viața dinozaurilor. De fapt, la deschiderea pentru presă a parcului, participanții au urmărit, în premieră națională, filmul ”Jurassic World”, într-o proiecție în aer liber. Beneficiarul finanțării nerambursabile estimează că va avea un număr minim de 200.000 vizitatori, în primul an după finalizarea implementării proiectului. Principalii clienți se estimează a fi din rândurile elevilor de școli primare de pe o rază de circa 200 kilometri. Vizitatorii vor avea în cadrul parcului un traseu delimitat, pentru a vedea exponate la scara reală ale creaturilor istorice. Lângă fiecare exponat există panouri informative cu numele, caracteristicile și perioada în care a trăit fiecare creatură preistorică.
„Prin finalizarea acestui nou contract avem, pe acest domeniu destinat modernizării infrastructurii de turism şi valorificării resurselor naturale, la nivelul celor şase judeţe din Regiunea Centru, un număr de 27 proiecte finanţate cu fonduri Regio, a căror valoare totală este de aproape 80 milioane euro. Dintre acestea, 7 proiecte, cu o valoare totală de peste 16 milioane euro, deci mai mult de o cincime, sunt din județul Brașov. Aceste fonduri nerambursabile din bugetul programului sunt alocate pentru modernizarea structurilor de cazare şi pentru crearea unor noi atracţii turistice. O astfel de nouă atracție turistică a fost dezvoltată la Râșnov. Acum, prin creşterea calităţii serviciilor turistice, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, şi alături de celelalte proiecte finanţate prin Program, prin care urmărim reabilitarea infrastructurii de drumuri din regiune, dar şi creșterea calității serviciilor sociale, medicale sau educaţionale, vom reuşi să creăm un sistem ce va convinge turiştii din ţară şi din afară să ne viziteze. Aşa au reuşit şi alţii şi așa vom reuşi şi noi să atragem resurse materiale şi umane, vom ridica nivelul de trai din regiune şi vom crea locuri de muncă,” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Etichete: , , , , ,

reclama