VOLUNTARI PE PODIUM

Gala Voluntariat pentru SM este un eveniment deosebit de important pentru cei de la SM Speromax Alba. Pentru că este ocazia ideală pentru a le mulțumi public și din inimă voluntarilor cu suflet care fac eforturi însemnate pentru a veni în sprijinul colegilor aflați în suferință. De-a lungul timpului SM Speromax s-a dovedit a fi una din cele mai active și emblematice organizații nonguvernamentale din Alba. Și asta datorită unor oameni inimoși, care au pus binele aproapelui mai presus de binele personal și care au făcut din voluntariat un mod de viață.

O să vă destăinui câteva gânduri, pe care le-am scris la data când SM Speromax împlinea cinci ani de activitate, dar care sunt atât de adevărate și în momentul de față. Reiau cuvânt cu cuvânt:
„Nici nu ştim cât de norocoşi suntem noi, cei care putem merge, în fiecare zi, pe picioarele noastre. Noi care putem să alergăm, să ne plimbăm. Nici măcar nu ne imaginăm că pentru alţii nişte gesturi sau mişcări simple înseamnă un efort pe care, de multe ori, nu îl pot face. Iar cinci ani din viaţa noastră, bună rea, cum o fi, trec destul de uşor. Pentru alţii cinci ani sunt cinci ani de luptă continuă cu boala.
Cinci ani lungi. Dar mai ales grei. Cinci ani în care principala lor preocupare a fost lupta împotriva unei boli crunte: scleroza multiplă.
Pentru mine au fost cinci ani în care am ştiut că bunul meu prieten Dragoş Zaharia se luptă cu o boală nemiloasă. Este o luptă nedreaptă, inegală. Dar Dragoş nu se dă bătut. Luptă cu boala, luptă cu mentalităţile, cu autorităţile. Pentru drepturile bolnavilor de scleroză de a beneficia de un tratament egal cu ceilalţi bolnavi. Cu autorităţile care nu au învăţat încă ce înseamnă asigurarea accesului în instituţiile publice pentru persoanele cu dizabilităţi. Şi cu mentalităţile noastre, a celor care îi privim deseori pe cei cu dizabilităţi, ca şi când nu ar fi semenii noştri.
Din când în când ar trebui să ne mulţumim cu lucrurile mărunte şi simple, care ne fac viaţa frumoasă. Iar unul din aceste lucruri este SĂNĂTATEA. Pentru că alţii nu se pot bucura pe deplin de ea.
Îţi mulţumim Dragoş Zaharia pentru exemplul pe care ni-l dai în fiecare zi!”
Nicoleta Coşarcă, managerul spitalului judeţean de urgenţă Alba Iulia, este unul dintre oamenii care au fost, sunt şi vor fi mereu alături de SM Speromax. Din 2012 încoace asociaţia s-a bucurat de o colaborare extraordinară cu instituţia pe care o conduce. Nicoleta Coşarcă i-a sprijinit în toate acţiunile, a fost cea care i-a primit întotdeauna cu braţele deschise, dovadă fiind faptul că asociaţia îşi are sediul într-una din secţiile spitalului. Din 2012 există şi un parteneriat strategic, în urma căruia fiecare pacient diagnosticat cu scleroză multiplă ajunge direct în secţia de neurologie, fără a mai pierde timp preţios.
Unul dintre cei mai importanţi parteneri din toţi aceşti ani s-a dovedit a fi Consiliul Judeţean Alba. Într-un judeţ în care principalele subiecte de pe agenda administraţiei sunt drumurile, investiţiile şi lipsa locurilor de muncă, există şi preocuparea de a susţine sectorul neguvernamental. Iar SM Speromax se numără printre asociaţiile care se bucură de suport necondiţionat din partea Consiliului Judeţean. Sediul Speromax este găzduit de spitalul judeţean, dar trebuie să amintim şi faptul că acest lucru a fost posibil datorită Consiliului Judeţăean Alba, cel care administrează această unitate medicală.
Şi pentru că o bună parte din voluntarii Speromax au fost sau sunt studenţi, un parteneriat cu Universitatea „1 decembrie 1918” Alba Iulia nu avea cum să lipsească. Acest parteneriat a fost de altfel consfinţit printr-o decizie a Consiliului Judeţean Alba. Este vorba de o colaborare între Universitate, SM Speromax şi Consiliul Judeţean, o colaborare fructuoasă care dă roade. Ne bucurăm de faptul că foarte mulţi studenţi, în special de la specializările umaniste, sunt îndrumaţi şi încurajaţi de profesori să se alăture voluntarilor Speromax.
Printre cei care sunt alături de asociaţie se numără şi firma Realmed Alba. Şi chiar dacă este o companie privată nu a rămas insensibilă la nevoile pacienţilor cu scleroză multiplă. Administratorul Realmed, Cristian Arendaş, a decis, încă de acum un an, să susţină activitatea Speromax prin acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu pentru membrii asociaţiei noastre, în special pentru cei cu probleme locomotorii. A demonstrat că este un om cu suflet mare care, pe lângă grijile vieţii cotidiene, este preocupat şi de cei care au reală nevoie de sprijin.
Încă de la început, de la înfiinţarea asociaţiei, Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, a susţinut eforturile Speromax. Sprijinul direcţiei a fost constant, iar în acest demers un aport semnificativ şi-a adus Valentin Frăcea, director adjunct al instituţiei amintite. Vali a dovedit prin vorbe şi fapte că dincolo de misiunea sa, de a-i ajuta pe cei cu nevoi speciale, face totul din suflet şi pentru asta merită toată aprecierea şi recunoştinţa.

Etichete: , , , , , ,

reclama