FOTOGRAFUL AURARILOR DIN MUNŢII APUSENI
Bazil Roman este cel care a realizat colecţia fotografică „Aurarii” din Ţara Moţilor, unică în istoria mineritului de la noi din ţară. Lucrarea cuprinde în jur de 400 fotografii ce ilustrează aspecte inedite din trecutul istoric al vechilor căutători de aur din Roşia Montană, Corna, Bucium, Valea Arieşului. Cunoscut ca fotograful aurarilor din Ţara Moţilor, Bazil Roman a îndrăgit fotografia încă de pe băncile şcolii. Aparatul fotografic i-a fost prieten apropiat şi statornic. A reuşit să surprindă Munţii Apuseni în imagini de o frumuseţe rară, multe valori de patrimoniu.
Potrivit lui Aurel Sântimbrean, cel care a scris cartea „Bazil Roman, fotograful aurarilor din Ţara Moţilor – Munţii Apuseni”, multe din fotografiile sale se regăsesc în lucrări de istorie, etnografie, geologie, minerit sau în colecţii muzeale. A fost un desăvârşit şi complet fotograf al aurarilor din Ţara Moţilor.
„Aurarii“ , viaţa căutătorilor de aur în 400 de fotografii
Fotograful aurarilor a participat la numeroase expoziţii, în ţară şi străinătate, de unde s-a întors cu diplome, premii şi trofee. Federaţia Internaţională de Artă fotografică i-a conferit titlul de ARTIST FIAT (A. FIAT) şi EXCELLENCE FIAT (E. FIAT), titluri râvnite de mulţi artişti fotografi, mai spune Sântimbrean.
Una dintre cele mai importante realizări ale sale rămâne colecţia fotografică „Aurarii” din Ţara Moţilor, considerată unică în istoria mineritului de la noi din ţară. Lucrarea cuprinde în jur de 400 fotografii, ce ilustrează aspecte inedite din trecutul istoric al vechilor căutători de aur din Roşia Montană, Corna, Bucium, Valea Arieşului.În imaginile sale regăsim unelelte tradiţionale de scoatere şi prelucrare a aurului: şaitrocul (unealtă prin care se alegeau pepitele de aur), şteampurile (mecanisme de zdrobire a minereului), dar şi chipuri de mineri de la Roşia Montană, Sălciua, Valea Abrudului, gura de mină din Bucium Muntari.
„Aurarii“ este considerată cel mai mare fotoreportaj românesc, pe care nu-l are nicio altă industrie din ţară, ordonat pe „fluxul tehnologic” practicat de vechii aurari.
Cine a fost Bazil Roman
După finalizarea studiilor primare la Abrud, urmează Liceul Brukenthal din Sibiu, Şcoala Superioară de comerţ din Cluj şi Şcoala de ofiţeri de rezervă, infanterie, din Bucureşti. Revenit din armată se angajează la Sfatul Popular al oraşului Abrud, şef serviciu financiar, în perioada 1936-1941, după care pleacă definitiv la Bucureşti. Aici, lucrează ca economist şi fotoreporter principal la Centrul de documentare pentru construcţii, arhitectură şi sistematizare Bucureşti, Se stinge din viaţă la 80 de ani în Bucureşti, la 24 septembrie 1993. Este înmormântat în cimitirul din Abrud.
Foto: muntii-apuseni.eu.
Etichete: rosia montana, bazil roman, fotograful aurarilor din apuseni, salciua, valea ariesului, mine de aur
reclama