DIASPORA, RESPECTELE NOASTRE!
Apele s-au mai liniştit. Avem preşedinte, ales cu o majoritate de necontestat, după o zi tulbure, agitată şi, pentru unii, de coşmar. Votul din 16 noiembrie nu a fost victoria niciunui politician, indiferent de ce spun portavocile înregimentate politic. A fost un vot anti Ponta, un vot de blam adresat unui partid care nu a înţeles faptul că îngrădirea dreptului de a vota poate provoca o reacţie în lanţ ale cărei efecte sunt totalmente incontrolabile şi, mai ales, imprevizibile.
Sutele de mii de români din străinătate care au votat, alături de cei care au stat ore întregi în ploaie şi vânt şi care nu au reuşit să intre în secţiile de votare, nu au contat foarte mult în economia votului. Aceste voturi l-ar fi ajutat pe Iohannis doar dacă scorul ar fi fost mult mai strâns. În schimb semnalul dat de aceştia a fost cu un impact devastator.
La două ore de la deschiderea secţiilor în Paris şi Munchen erau deja cozi de mii de persoane. Cei care au ajuns după ora 10 erau deja conştienţi de faptul că nici printr-o minune nu vor reuşi să ştampileze, cu sete, buletinul de vot. Au făcut poze, au filmat cu telefonul, apoi au pus totul pe facebook, singurul „prieten” pe care s-au putut baza în acel moment. De la unul la altul fotografiile şi filmuleţele cu acele cozi interminabile au făcut înconjurul lumii. După care s-a întâmplat ceva. Au început telefoanele date în ţară şi rugăminţile fierbinţi adresate familiei, rudelor, prietenilor, cunoscuţilor. „Mergeţi voi la vot pentru că noi nu mai apucăm. O să stăm în stradă la coadă până se închid secţiile dar sigur nu vom putea vota. Voi în schimb aveţi şansa asta. Mergeţi şi votaţi pentru noi”.
A fost, dacă vreţi, strigătul deznădăjduit al unui copil către părinţii săi. Pentru că, de ce să nu recunoaştem, într-un fel Diaspora e copilul mic al României, aflat la sute şi mii de kilometri distanţă, şi care în momente dificile plânge şi îşi strigă patria mamă. Iar duminică acest copil a cerut ajutorul. El care a plecat departe, forţat de împrejurări, el care ar fi stat acasă dacă ar fi putut câştiga suficient de bine pentru a-şi întreţine familia. Niciodată nu a strigat după ajutor, a îndurat demn dorul de casă şi umilinţele străinilor, a strâns din dinţi pentru că a vrut să îşi construiască singur viitorul.
Duminică nu a mai răbdat. Dorul de casă, umilinţa la care a fost supus stând în picioare la cozi infernale ore în şir, voinţa de a schimba ceva, toate s-au combinat într-un uriaş urlet disperat. Care s-a auzit până în ţară. Şi s-a auzit foarte clar şi răspicat. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, bunicii, părinţii, prietenii de acasă au auzit strigătul de ajutor şi au reacţionat. În orele care au urmat a fost o reacţie în lanţ. Sute de mii de români din ţară au ieşit la vot. Nu au mai existat aşa numitele ore moarte, în care prezenţa era de regulă foarte foarte slabă. Participarea a crescut de la o oră la alta pentru a culmina cu cea mai mare prezenţă la vot din ultimii 18 ani.
Generaţia Facebook a reuşit să răstoarne toate previziunile analiştilor şi socotelile partidelor politice. Nimeni nu a crezut că participarea la vot va fi atât de mare. Nimeni nu a crezut că vocea Diasporei poate fi atât de convingătoare când îşi strigă supărarea şi amarăciunea că este umilită de funcţionarii plătiţi din banii pe care ea îi trimite, în fiecare lună, în ţară. Cei care au răspuns la apelul celor din afară şi au ieşit la vot sunt de fapt oamenii care au făcut diferenţa. Au demonstrat că votul fiecăruia este important şi că adunate, voturile celor mulţi pot schimba totul. Din temelii.
Nu este victoria lui Iohannis. Este victoria României, care începe să se trezească şi să pună piciorul în prag. Să îşi ceară drepturile şi să le arate obrazul politicienilor atunci când nu îşi fac treaba. Eu cred că este doar începutul. Precedentul a fost creat. De acum înainte oamenii vor reacţiona rapid şi în număr mare la orice hoţie şi ilegalitate. Şi pentru asta trebuie să le mulţumim tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. RESPECTELE NOASTRE PENTRU DIASPORA!
Etichete: prezidentiale, iohannis, diaspora, vot social media, umilinta, respect, facebook, ponta
reclama