ÎNVĂŢĂMÂNTUL GRATUIT, CARE NE USCĂ LA PORTOFEL

A început şi şcoala. Cu emoţii de prima zi, buchete de flori pentru educatoare, învăţătoare şi profesori. Cu bani pe care părinţii îi vor da pentru caiete speciale, rechizite, fondul clasei şi te miri pentru ce le mai trebuie micuţilor. Bani pe care evident că toţi o să îi dăm pentru ca odraslele noastre să aibă parte de tot ce au nevoie la şcoală.

Şi asta în condiţiile în care plătim deja statului tot felul de taxe şi impozite pentru educaţie. Se pare însă că banii plătiţi de noi ajung unde nu trebuie, iar gestionarea lor se transformă într-un carusel pe care nu îl înţelege nimeni. Aşa cum pe drumari îi prinde iarna pe nepregătite, în fiecare an, aşa i-a surprins şi pe cei din ministerul educaţiei. Uite aşa micuţii din clasa I şi a II-a au început şcoala fără manuale. Nici măcar nu mă interesează argumentele pe care le invocă: au avut la dispoziţie cel puţin un an de zile să se pregătească pentru ca în 15 septembriue fiecare elev să îşi primească manualele. Că parcă tot trâmbiţează că avem învăţământ gratuit. Cu numele, pentru că, după cum spuneam mai sus, de fapt părinţii plătesc aproape tot.

Dincolo de faptul că scoatem din buzunar banii, cei mici se vor obişnui şi ei, cam devreme, că de fapt şi de drept şi la şcoală, ca şi în alte părţi, trebuie să bagi adânc mâna în portofel. Pentru că statul român nu este extrem de preocupat ca unităţile de învăţământ să aibă toate materialele didactice necesare copiilor.

De ce ar fi preocupat statul de educaţia copiilor noştri? Nu are niciun motiv din moment ce era cât pe ce să dea drumul la înscrierile în universităţi absolvenţilor de liceu care nu au reuşit să îşi ia bacalaureatul. Încă un pic şi aveam doctori, ingineri, economişti şi avocaţi care nu ar fi fost în stare să îşi scrie numele fără greşeli. Dar ce pretenţii să avem de la sistemul ăsta bolnav din moment ce ditamai ministrul învăţământului o dă cu bâta în baltă, ca un liceean care a picat BAC-ul. Recent la o emisiune TV, tovarăşul ministeriabil a spus că fondatorii Romei, Romulus şi Remus, au fost găsiţi şi crescuţi de o … vulpe. Ori de prin clasa a treia toţi elevii învaţă că cei doi au fost crescuţi de o lupoaică. Statuia cu lupoaica alături de Romulus şi Remus este unul din simbolurile latinităţii. Pentru cei care au făcut şcoala, evident. Ministrul sigur a lipsit de la ore…

Etichete: , , , , , , ,

reclama