PROVOCAREA ANULUI PENTRU SEBEȘ: FONDURILE EUROPENE
Anul 2014 a trecut. Cu bune şi cu rele. Am intrat, de o lună, în noul an. Din punctul meu de vedere este un an decisiv, pentru că este an pre-electoral. Anul în care administraţia îşi va da singură note şi în care politicienii şi consilierii locali vor încerca totul pentru a convinge cetăţenii că ei trebuie să fie votaţi la alegerile locale de anul viitor.
Dacă luăm să analizăm bugetul Sebeşului nu facem altceva decât să ajungem la o mai veche concluzie: în Sebeş există suficienţi bani pentru toate lucrurile care trebuie făcute. Şi pentru drumuri, apă, canalizare, iluminat public. Şi pentru cultură şi pentru sport şi pentru sănătate. Singura chestiune este ca banii să fie folosiţi corect şi acolo unde trebuie. În acest an s-au aprobat aproape un milion de euro pentru o clădire care să găzduiască o creşă şi o grădiniţă şi pentru Casa Artelor. Sunt puţine localităţi din ţară care să îşi permită „luxul” acesta. Iar discuţiile din consiliul local nu au fost referitoare la bani, ci ca aceste obiective de investiţii să fie moderne, perfect funcţionale şi să arate bine. De bani nu a întrebat nimeni. Absolut nimeni. Pentru că bani sunt. La fel şi cu lucrările de la drumuri sau iluminatul public.
Pe de altă parte bugetul este unul consolidat. Banii sunt siguri, pentru că gradul de colectare este suficient de mare cât să nu îi apuce durerea de cap pe funcţionarii din primărie. În general se încasează cam cât este prognozat. Şi de la an la an veniturile de la buget cresc, mai mult sau mai puţin, cu fiecare nouă investiţie care vine în Sebeş. Faptul că investiţia Zewa nu s-a mai realizat nu a afectat bugetul local. A fost mai degrabă o chestiune de imagine. Repet, sunt suficienţi bani pentru lucrările necesare din oraş.
În acelaşi timp însă a apărut o nouă provocare: fondurile europene. Dacă până acum Sebeşul se remarcase prin tristul record de zero euro din bugetul european, se pare ce lucrurile încep să se schimbe. Un prim proiect, despre care noi am mai scris, a fost deja câştigat. Un milion de euro pentru „Dezvoltarea economiei sociale prin înfiinţarea şi dezvoltarea de intreprinderi sociale – Şansa Evoluţie Stabilitate”. Este un început care provoacă însă în egală măsură administraţia, consiliul local şi cetăţenii oraşului. Pentru că Sebeşul poate deveni o destinaţie turistică de succes, după modelul Alba Iulia, prin reabilitarea completă a centrului istoric. Şi nu numai.
Vorbim de sume consistente, de ordinul a peste 10 milioane de euro, pe care bugetul local nu îi poate acoperi într-un interval scurt de câţiva ani, dar care pot fi accesaţi prin proiecte europene. În acest fel oraşul ar putea reveni la gloria şi atmosfera lui de odinioară, de vechi burg săsesc.
Pentru asta este însă nevoie de o strategie coerentă, de oameni dăruiţi şi care sunt dispuşi să muncească pe brânci şi de o determinare fermă din partea legislativului local. Dacă se vrea se poate. Poate că se va trece peste complexul „noi nu ştim să facem proiecte pe fonduri europene” şi vor înţelege, toţi cei care trebuie să înţeleagă, că acum este cel mai bun moment pentru a continua dezvoltarea oraşului cu componenta turistică. În caz contrat vom rămâne doar un mic orăşel cu o mulţime de fabrici. Şi atât.
Etichete: sebes, fonduri europene, opinii, verde-n fata, investitii
reclama